Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede muzikálový hit Company, diváci se mohou těšit na držitelku Ceny Thálie Hanu Holišovou

Milovníkům divadla se v české premiéře představí hudební komedie broadwayského skladatele Stephena Sondheima Company (Přátelé). Soubor Divadla J. K. Tyla dílo poprvé uvede v sobotu na Malé scéně. V hlavní roli se divákům představí Lukáš Ondruš. Těšit se mohou i na dvojnásobnou držitelku Ceny Thálie Hanu Holišovou. Tylovo divadlo už uvedlo jako první v češtině i další Sondheimův muzikál Sweeney Todd, který byl na repertoáru téměř šest let.

Děj muzikálu se točí kolem postav Roberta – Bobbyho, který slaví 35. narozeniny, který v řadě komediálních situací sleduje partnerský život svých přátel, poslouchá o kladech i záporech manželství a uvažuje o vlastní budoucnosti.

„O Robertovi z textu víme vlastně jenom to, že je svobodný. Ve hře je ale moment, kdy jedna ze slečen chválí jeho byt. Z toho jsme vyšli a se scénografem Lukášem Kuchinkou jsme z něj udělali malíře a z Malé scény ateliér plný obrazů, ve kterých se zrcadlí Robertův život – jeho přátelé i ženy, které potkal,“ přibližuje inscenaci režisér Vilém Dubnička.

Muzikál nabídne specialitu – akční malbu

Muzikál nabídne takřka dvacet hudebních čísel a zábavné činoherní scény. Inscenace přinese podle autorů i jednu specialitu – během každého představení vznikne nový obraz, který namalují Robertovy přítelkyně svým tancem.

„Jedná se o takzvanou akční malbu. Je to technicky nejnáročnější číslo, které se snad ani nedá pořádně nazkoušet. Jde o tanec s erotickým podtextem, alegorie k tomu, že každý, s kým se v životě potkáte, zvlášť pokud vás přitahuje, ve vás něco zanechá – nějak se do vás obtiskne a vy zase do něj,“ vysvětluje režisér.

Soňa Hanzlíčková, Charlotte Režná, Hana Holišová, Kateřina Chrenková, foto: Martina Root

„Líbí se mi zasazení hry do uměleckého prostředí, Robert je hrozně nerozhodný, ve spoustě věcí nejistý, ale častokrát to ukazuje opačnou stranou mince – je energický, ješitný a nepředvídatelný,“ popisuje svou roli Lukáš Ondruš. Kromě něj se diváci mohou těšit na další známé plzeňské tváře – Soňu Hanzlíčkovou, Jozefa Hruškociho, Charlotte Režnou, Pavla Klimendu a další mladé členy souboru.

Jedinou výjimkou v jinak čistě plzeňském obsazení je dvojnásobná držitelka Ceny Thálie Hana Holišová. „Líbil se mi text, příběh, hudba, role, ale i nadšení pro věc ze strany Viléma Dubničky, se kterým jsem spolupracovala na muzikálech v pražském Kongresovém centru a kde byl vždy příjemný pohodář. A pro mě je tento aspekt při práci stále důležitější. Taky mě lákalo poznat jiný kolektiv, vlastně opět lehce vystoupit z komfortní zóny, poznat nový přístup k práci v jiném divadle a zažít nové podněty,“ vysvětluje Holišová.

Sondheim napsal Company společně s libretistou Georgem Furthem, světová premiéra se odehrála v roce 1970. Muzikál získal tehdy rekordních 14 nominací na prestižní americkou Cenu Tony, z nichž šest nakonec vyhrál – včetně ceny za nejlepší muzikál, libreto a hudbu. Po celém světě byly nastudovány desítky inscenací, v jednom z broadwayských revivalů vystoupil v hlavní roli Neil Patrick Harris u nás známý jako Barney ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Root, DJKT

Štítky DJKT, divadlo, kultura, muzikál, Company, Stephen Sondheim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede muzikálový hit Company, diváci se mohou těšit na držitelku Ceny Thálie Hanu Holišovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.