Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Knihovna před lety koupila dvě autorské knihy Josefa Váchala za pár stovek. Teď mají hodnotu v řádech milionů

Legendárnímu spisovateli, malíři, ilustrátorovi a grafiku Josefu Váchalovi věnuje mimořádnou pozornost během ledna i února Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. K vidění jsou dvě výstavy – Krvavý román a Exlibris a knižní grafiky Josefa Váchala ze sbírky Jana Langhammera. Výstava je doplněna grafikami Váchalovy družky Anny Mackové a Josefa Hodka, jeho jediného žáka a celoživotního přítele.

Součástí výstavy je rovněž několik knih jiných autorů, které Váchal ilustroval, dále pak reprinty Váchalových knih a grafických souborů. „Již 30. ledna vystavíme na jeden den (od 9:00 do 19:00) originály dvou Váchalových ručně tištěných knih: Kázání proti hříchu spěšnosti (dále jen Kázání) a Josefa Váchala Orbis pictus, aneb, Doplňky k Jana Amosa Komenského Světu v obrazích (dále jen Orbis pictus),“ informoval Milan Říský z oddělení propagace a marketingu studijní a vědecké knihovny.

Dvě autorské knihy Josefa Váchala a jednu, kterou společně zpracoval a vydal se svojí družkou Annou Mackovou (Prášilská papírna), zakoupila Státní vědecká knihovna v Plzni pravděpodobně koncem roku 1970 nebo začátkem roku 1971. Za Kázání zaplatila 1100 Kčs, za Orbis pictus a za Prášilskou papírnu zaplatila po 1600 Kčs. „Jejich aktuální hodnota se nyní pohybuje ve zcela jiných číslech. V nedávné době dosáhl v aukci obdobný tisk, jako je Kázání, sedmimístné částky, takže je možné předpokládat, že dnešní cena obou Váchalových autorských tisků ve fondu SVK PK by se pohybovala minimálně okolo 500 000 Kč. Cenu společného tisku s Annou Mackovou by mohla odhalit až aukce,“ zdůraznil Říský výjimečnost Váchalových publikací.

Orbis pictus, vydaný původně ve 25 výtiscích, je zajímavá parodie či satira na tehdejší veřejné, politické, náboženské a umělecké poměry. Kázání, vydané v 17 výtiscích, je silně kriticky a skepticky zaměřeno nejen proti poměrům v první československé republice, ale je též silně protižidovské. „Pokud je správný předpoklad, že na zhnědlém papíru je vytištěn dodatek z roku 1957, pak v tomto roce tištěný text obsahuje nejen protižidovské, ale i profašistické názory,“ dodal Říský.

K výstavám se uskuteční také dvě doprovodné akce – přednáška Hany Klínkové, archivářky Památníku národního písemnictví, o Josefu Váchalovi, jeho životě i díle (30. ledna od 17:00) a 28. února se uskuteční přednáška hororového znalce Martina Jirouška. Beseda bude věnována fenoménu lidových románů z doby Františka Josefa I., jež inspirovaly Josefa Váchala k napsání mystifikační parodie Krvavý román.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Říský

Štítky Josef Váchal, výstava, studijní a vědecká knihovna, autorské knihy, Krvavý román

Knihovna před lety koupila dvě autorské knihy Josefa Váchala za pár stovek. Teď mají hodnotu v řádech milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.