Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nové muzeum Depo Moto Art se poprvé otevře pro veřejnost. Představí limuzíny prezidentů i další skvosty

Úplně poprvé se pro veřejnost otevře v pátek 8. prosince nově vybudované muzeum Depo Moto Art. Expozice čítající desítky historických automobilů, motocyklů a také jízdních kol se nachází v prostorách bývalé trolejbusové haly plzeňského areálu DEPO2015. K vidění budou limuzíny, které vozily prezidenty Masaryka a Gottwalda, kabriolet herečky Lídy Baarové, motocykl BMW, který se účastnil obléhání Stalingradu nebo nejnebezpečnější a smrtící motocykl Vincent HRD - Black Widow, na kterém přišlo o život nemalé množství jezdců.

„První den se uskuteční dvě prohlídky v 16.00 a v 18.00 hodin. V dalších dnech pak bude možné navštívit muzeum vždy ve středu v pátek a po oba víkendové dny. Ve všedních dnech jsou prohlídky od 16.00 a 18.00 hodin. O víkendu přibývá ještě další prohlídka od 10.00 hodin. Jedná se o komentované prohlídky s průvodcem pro jednotlivce i menší skupiny. Jediná možnost zakoupení vstupenky je přes rezervační systém GoOut. Na místě vstupenky neprodáváme, nejbližší prodejní místo GoOut je recepce areálu DEPO2015, ve kterém muzeum sídlí,“ informovala Kristýna Nachtmann Švédová, ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě, který muzeum provozuje.

„Díky spolupráci s předsedou Historic Racing Clubu a viceprezidentem Autoklubu ČR Františkem Čečilem, který má mimořádné znalosti ve světě automobilových veteránů se pro naši expozici podařilo získat velmi kvalitní sbírky dvojice českých sběratelů. Jedním z nich je Petr Hošťálek z Českých Budějovic, který vystavuje úžasnou sbírku motocyklů. Potom je tady jedinečná sbírka Emila Příhody, která byla dlouhá léta ve Zbuzanech u Prahy,“ uvedl Roman Jurečko, předseda Nadačního fondu Plzeň sobě.

V muzeu je přes40 automobilů a 80 motocyklů. Samotné muzeum má plochu 2000 čtverečních metrů. Část expozice doplněné i různými kusy zbraní tvoří motocykly, které se používaly v různých armádách během druhé světové války. Nechybí mezi nimi motocykl BMW R 12, který byl za války i u Stalingradu. Později v roce 2012 s tímto strojem podnikl sběratel Petr Hošťálek po vlastní ose cestu do Volgogradu (bývalý Stalingrad).

Sběratel Hoštálek vystavuje několik velikánů, které nikde jinde nejsou k vidění. Velmi si cení prvního superbiku Widowmaker nebo Black Widow anglické výroby, který jel rychlostí až 200 km/hod. „Je to hodně známý a ďábelský motocykl Vincent HRD. Traduje se, že skoro na každém vyrobeném kusu se někdo zabil. Byl to stroj s abnormálním výkonem a mizernými jízdními vlastnostmi. Navíc byl už tehdy velmi drahý. Na tuto motorku jsem se těšil celý život. Chtěl jsem ji už ve svých 20 letech,“ uvedl Petr Hošťálek. Pokud by si chtěl někdo pořídit tento kousek, jeho cena začíná na 1,5 milionu korun. Má pověst nejnebezpečnějšího motocyklu, který kdy byl vyroben. Black Widow byl tak smrtící, že byl tento motocykl například postaven mimo zákon ve 37 amerických státech. Je to velmi těžký a silný stroj, který většina jezdců nedokázala zvládnout.

Obří limuzíny vozily prezidenty

Ze slavné sbírky automobilových veteránů Emila Příhody se podařilo získat do Plzně zápůjčkou 40 nejvzácnějších kousků. „Je tady unikátní sbírka vozů Praga, jde o automobily, které měly tu čest vozit hlavy státu. Jedním z nich jezdil T. G. Masaryk a tím druhým (to auto za to nemůže) vozili Klementa Gottwalda. Ten si prý v interiéru vyžádal jisté úpravy, aby se mu lépe sedělo. Jsou to opravdu jedinečné kusy. Je tady také vůz prvorepublikové herecké hvězdy Lídy Baarové,“ představuje další vzácné kousky Jurečko.

Další část expozice se věnuje vzpomínce na osvobození Plzně americkou armádou. „Nechali jsme zde také postavit podle autentické fotografie přesnou kopii tribuny, která stála na vojenské přehlídce na náměstí Republiky u příležitosti osvobození města americkou armádou v roce 1945. Ale máme tady i automobily, které mají souvislost s Plzní. Například známý kabriolet Gordon, na jehož vzniku se jako designér podílel Plzeňan Karel Syka,“ dodává Roman Jurečko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Depo Moto Art

Štítky otevření muzea, muzeum Depo Moto Art, veteráni, muzeum veteránů, limuzíny prezidentů, Petr Hošťálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové muzeum Depo Moto Art se poprvé otevře pro veřejnost. Představí limuzíny prezidentů i další skvosty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.