Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jediný evropský road movie festival zavítá do Plzně, diváci se mohou těšit na 39 filmů z 21 zemí světa

Šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu road movie nabídne čtyřdenní program s filmy, koncerty, přednáškami či zajímavým kvízem. Do Plzně zavítá celkem 39 filmů z 21 zemí světa. Diváci spatří snímky z Francie, Švédska, Velké Británie, Švýcarska či Albánie, ale také z Kanady, Koreje, Indie nebo Guatemaly. Dějištěm festivalu se stane areál DEPO2015. Program startuje ve středu 18. října.

O přízeň diváků se budou ucházet celovečerní, dokumentární a krátké filmy, které spojuje téma cest, dobrodružství a odvážných výprav do neznáma. Diváky čeká 18 českých premiér, osm filmů bude mít evropskou premiéru a jeden dokonce premiéru světovou. Filmové projekce v kině Klempírna v DEPO2015 doplní diskuze s domácími i zahraničními filmovými tvůrci, kteří za diváky do Plzně dorazí, koncerty, přednášky či filmový Pub Quiz.

„Ve středu 18. října večer festival odstartuje několika speciálními warm-up projekcemi. Bude mezi nimi i legendární film Haralda Reinla Poklad na Stříbrném jezeře, který se bude promítat z archivní 35mm filmové kopie. Po něm bude následovat česká premiéra francouzského dokumentu o novodobých cestovatelích na koních V sedle - Jízda Kyrgyzstánem, který přijede představit režisér Quentin Boëhm,“ láká mluvčí kreativní zóny DEPO2015 Lucie Lobotková.

Slavnostní zahájení festivalu pak proběhne ve čtvrtek 19. října. Uvede jej film Cesty, který přibližuje proslulou inscenaci pražského souboru Cirk La Putyka. Divákům snímek přiblíží režisér Rostislav Novák ml. a produkční projektu Pavel Uhřík.

Návrat do éry němých grotesek

Kromě nejnovějších filmů žánru road movie festival do programu každoročně zařazuje také retrospektivní projekce. „Tentokrát se na hodinu a půl vrátíme dokonce o skoro 100 let zpátky, do éry němých grotesek,” prozrazuje umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba. V pátek 20. října od 20 hodin festival promítne tu vůbec nejstarší road movie letošního programu, legendární film Frigo na mašině z roku 1926 s Busterem Keatonem v hlavní roli. „Zvuk k filmu ale bude naprosto současný. Ke slavné němé road movie odehraje přímo v kinosále svůj živý set hudebník Hjörtur,” dodává Bíba.

„Na projekci naváže koncert v kavárně DEPO2015. Kromě Hjörtura se návštěvníci festivalu mohou těšit také na koncert zpěvačky Evah nebo na afterparty s DJs v plzeňském klubu MōōVEMENT. Celý doprovodný program je zdarma,“ prozrazuje Lobotková.

Dopolední program obohatí brunch

Sobotní program dopoledne zahájí speciální projekce Film & Brunch. „Při sledování strhujícího finského dramatu Sisu se diváci budou moci uklidnit snídaní, kterou budeme servírovat přímo v sále,” zve všechny fanoušky tarantinovského stylu a zároveň dlouhých víkendových snídaní výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský. Více informací, vstupenky a kompletní program najdete na webu festivalu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mezinárodní filmový festival road movie

Štítky Filmová festival, road movie, mezinárodní filmový festival, depo2015, cestopisné snímky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Ještě, že jsem se v mládí naučil anglicky. Jinak bych nevěděl, o čem asi je řeč s tím road movie festivalem. Jen by mě zajímalo, jak opravdu umí mluvit anglicky ti povýšení nátahové, kteří sázejí anglické výrazy do textů určených pro širokou veřejnost. S jedním takovým jsem se potkal a na otázku What’s your name mi odpověděl Yes!

Neděle, 15. října 2023, 12:49Odpovědět

Jediný evropský road movie festival zavítá do Plzně, diváci se mohou těšit na 39 filmů z 21 zemí světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.