Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Festival Svět knihy se vrací do Plzně v původním formátu, milovníkům literatury se představí 60 nakladatelství

V pořadí 4. ročník mezinárodního knižního veletrhu a festivalu Svět knihy zaplní ve dnech 22. a 23. září prostory DEPO2015 v Plzni. Milovníkům literatury se představí zhruba šest desítek nakladatelství, které návštěvníkům ukáží aktuální novinky z beletrie, poezie, sci-fi a fantasy, komiksů, detektivek, her a společenskovědní literatury. Program nabídne také debaty, scénické čtení nebo autogramiády. Veřejnosti se představí renomovaní i začínající autoři.

Žánrové zaměření festivalu obsáhne beletrii, poezii, sci-fi a fantasy, komiksy, detektivky, hry či společenskovědní literaturu, veletržní areál bude také vyzdoben tematickými výstavami. „Program nyní finalizujeme a kompletně jej zveřejníme na začátku září,“ říká ředitel veletrhu Radovan Auer.

Společnost Svět knihy se dlouhodobě snaží také o to, aby v České republice byla pro ukrajinskou komunitu - dospělé i děti - dostupná literatura v jejich mateřském jazyce. Také v Plzni bude ukrajinský národní stánek nabitý aktuálními knižními novinkami, které si bude možné zakoupit.

„Program festivalu je určený pro širokou či odbornou veřejnost a malé čtenáře s učiteli nebo rodiči. Letošní dramaturgie se zaměří mimo jiné na téma Autoři bez hranic, kde jsou bořeny hranice nejen mezi zeměmi, ale také v mysli a tvorbě autorů i každého z nás. Premiérová Galerie novinek poskytne návštěvníkům přehled o knižní produkci pro podzimní a vánoční trh vystavujících subjektů, zároveň doplněné o řadu dalších zajímavých nakladatelů,“ popisuje mluvčí DEPO2015 Lucie Lobotková.

Dvoudenní program bude obsahovat více než 50 pořadů. Půjde o diskuse, křty nových knih, scénické čtení, debaty, výstavy či autogramiády určené pro dospělé, děti a mládež. „Zachován je rovněž loňský koncept dětem”, jehož hlavním záměrem je formou zábavných i poučných pořadů a aktivit oslovit školní mládež různého věku, učitele a rodiče,“ doplňuje Lobotková.

Projekt bude opět propojen s kampaní Rosteme s knihou, již společnost Svět knihy organizuje od roku 2005. „Představení kvalitní literatury pro děti a mládež, včetně žánru young adult, je příležitostí pro odbornou i širokou veřejnost získat přehled o aktuální tvorbě s možností zakoupení knih na místě. Podpora četby knih u dětí je jednou z našich priorit,“ zdůrazňuje Auer.

Veletržní část obsadí v DEPO2015 dva prostory - tržnici a autobusovou halu. Plné vstupné bude 100 korun, zlevněné 50 korun a 30 korun pro školy. Veletrh se termínově potkává s festivalem českých filmů Finále Plzeň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015

Štítky Svět knihy, knižní festival, veletrh knih, knižní novinky, nakladatelství, DEPO2015

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Svět knihy se vrací do Plzně v původním formátu, milovníkům literatury se představí 60 nakladatelství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.