Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Dixielandový festival, branný den v Muzeu na demarkační linii nebo Corvetty v pivovaru

Víkend se konečně blíží a nabízí řadu zajímavých akcí. Do Plzně se opět vrací Mezinárodní dixielandový festival, který přenese milovníky hudby do roztančeného New Orleans. Chybět samozřejmě nebude ani průvod kapel. Muzeum na demarkační linii naopak láká v sobotu na program pro rodiny s dětmi. Nejmenší návštěvníci si zasoutěží a projdou hravým vojenským výcvikem. Jejich rodiče si zatím mohou užít komentované prohlídky. Máte rádi auta? Pak si nenechte ujít sraz majitelů Corvette. Svá nablýskaná auta zaparkují na nádvoří plzeňského pivovaru.

Plzní zazní dixieland

Do západočeské metropole se už po osmé vrací Mezinárodní dixielandový festival. Program začíná po oba víkendové dny ve 14 hodin průvodem od katedrály sv. Bartoloměje. V sobotu bude mít cíl v zahradě Měšťanské besedy, kde odehrají své koncerty kapely Pilsner Jazz Band, Dixieland Planá, Brass Band Rakovník, Dixie Company z Polska a Paula Jackman's Jazz Masters z Velké Británie. V nočních hodinách se muzikanti i jejich fanoušci přesunou na jam session do kavárny Družba v Riegrově ulici.

V neděli průvod zakončí svůj pochod v Riegrovce, která se na jeden den přemění na Bourbon Street. K poslechu a případně i tanci zahrají divákům kapely The Dixie Hot Licks z Plzně, Paula Jackman's Jazz Masters, Champagne Lovers Band a The Cricketz. Večer se pak opět v kavárně Družba uskuteční jam session. Vstup na festival je zcela zdarma, nicméně pořadatele můžete podpořit zakoupením symbolické vstupenky, která vám zaručí dobrý pocit a místo k sezení v zahradě Besedy.  

Branný den v Rokycanech

Největší nestátní vojenské muzeum v České republice připravilo na sobotu 29. července od 10 hodin speciální doprovodný program ke svým běžným expozicím. „Od 10 do 17 hodin nabídneme pro děti řadu soutěží, budou si moci projít interaktivní stezku Den legionáře, zatančí si na dětské diskotéce. Dospělí budou moci nahlédnout do vybrané otevřené techniky, dvakrát během dne se připojit k prohlídkám expozic s průvodcem anebo si prohlédnout výstavu zbraní,“ prozrazuje Radka Vávrová z Muzea na demarkační linii.

Děti si budou moci vyzkoušet různá stanoviště, například hod granátem do tankového terče, paintballovou střelbu na terč, chůzi na chůdách, překážkovou dráhu a další. Sbor dobrovolných hasičů Holoubkov pro ně připraví stanoviště, kde si vyzkouší hašení na terč s plamínky. V průběhu dne projdou výcvikem pod vedením velitele vojenské jednotky, ale budou si moci i zatančit při dětské diskotéce ve vojenském stanu. Program toho nabízí mnohem víc. Celá akce vyjde na cenu běžného vstupného.

Sraz Corvette v pivovaru

Milovníci nablýskaných aut by měli zbystřit. Do areálu plzeňského pivovaru se opět vrátí mezinárodní sraz majitelů vozů Corvette. Těšit se můžete nejen pohledem na vymazlená auta a debatu s nadšenci, ale také na bohatý doprovodný program s atraktivní vyjížďkou do okolí. Spanilá jízda pak vyjede z areálu v sobotu ve 12 hodin. Více informací najdete ZDE.

Malesické škopkování

Když už jsme u pivovaru, tak musíme zmínit i malesické oslavy piva. Čtvrtý ročník pivních slavností se uskuteční v sobotu od 13 hodin v areálu víceúčelového hřiště. Ochutnat bude moci piva z pěti minipivovarů. Připravena je také beer party, soutěže, hudební program i akce pro děti. Vstupné na akci je 180 korun a prvních sto příchozích dostane pivo zdarma.

Hrady CZ tentokrát zamíří na Švihov

Oblíbený festival Hrady CZ má svou další zastávku na vodním hradě Švihov. V pátek večer tam vystoupí například Majt Spirit, Gaia Mesiah, Anna K., Michal Hrůza nebo kapela Kryštof. Sobotní program nabídne vystoupení skupiny Cocotte Minute, Dymytry, Mirai a diváky potěší také Tomáš Klus, No Name, Wanastovi Vjecy nebo Kabáti.

Na procházku s archeology

Archeologické léto nabízí také letos řadu zajímavých výletů. Volná místa jsou ještě u nedělní komentované procházky k Přírodní rezervaci Krašov. „Prohlídka začne u hospodářského dvora Rohy, následuje zastavení u Rožského dubu na hrázi zaniklého Rožského rybníka. Odtud se vydáme směrem k Přírodní rezervaci Krašov, cestou si prohlídneme skanzen roubenek, náhon krašovských mlýnů a zaniklé Krašovské rybníky. Od nich se  šíjovým příkopem vydáme do samotného předhradí Krašova, kde jsme si prohlédneme pozůstatky předpokládané bateriové věže a kovárny. Následovat bude prohlídka reliktů krašovských mlýnů a prohlídka největšího Krašovského vodopádu. Od potoka vystoupáme opět do předhradí, kde jsou k vidění pozůstatky spikly, sladovny a pivovaru s dochovaným ležáckým sklepem. Nakonec bude prohlídka zříceniny Krašova,“ shrnují pořadatelé.

Celá trasa má zhruba osm kilometrů a je vhodná i pro kočárky a méně zdatné turisty. Na prohlídku je třeba se rezervovat na tomto odkazu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mezinárodní dixielandový festival

Štítky kultura, tipy na víkend, Dixielandový festival, sraz majitelů Corvette, Hrady CZ, koncert, Muzeum na demarkační linii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Dixielandový festival, branný den v Muzeu na demarkační linii nebo Corvetty v pivovaru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.