Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rokycanské varhany vyhrály první kolo soutěže na záchranu památek. Hlasováním mohou lidé přispět na jejich obnovu

Celkem 14 finalistů už zná soutěž na záchranu památek s názvem Máme vybráno. Plzeňský kraj reprezentují varhany z rokycanského kostela Panny Marie Sněžné, které vyhrály první kolo hlasování. Až do 31. srpna 2023 lze hlasovat pro vybranou památku. Každá z uvedených sbírek obdrží finanční příspěvek podle počtu zaslaných hlasů.

„Varhany v kostele Panny Marie Sněžné jsou cenným nástrojem. Jedná se o josefínský konfiskát z kostela sv. Michaela na Starém Městě pražském a jediné varhany z pražského kostela, které opustily Prahu. Pocházejí z roku 1723 a postavil je pražský varhanář Leopold Spiegel. Roku 1898 vestavěla pražská firma Rejna a Černý do původní barokní skříně nový romantický čtrnáctirejstříkový varhanní stroj,“ popsala vzácný nástroj mluvčí rokycanské radnice Adriana Jarošová.

Sbírku na varhany je možné podpořit na webové stránce soutěže mamevybrano.cz. Celkové náklady na opravu varhan jsou ve výši okolo čtyř milionů korun. O hlasy veřejnosti se dále uchází například Boromejská zahrada v Praze, zřícenina hradu Děvičky, zámek a zámecký park Přílepy, barokní statek Starý zámek v Borotíně nebo zvony a zvonkohra v kostele sv. Václava v Lokti.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Rokycany, Máme vybráno

Štítky soutěž na záchranu památek, Máme vybráno, varhany, hlasování, barokní varhany, záchrana nástroje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycanské varhany vyhrály první kolo soutěže na záchranu památek. Hlasováním mohou lidé přispět na jejich obnovu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.