Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede pikantní historickou hru Libertin, diváci mladší 18 let by raději měli zůstat doma

Na prkna plzeňského divadla míří česká premiéra historické hry Libertin, kterou v sobotu večer spatří diváci ve Velkém divadle. Sarkastické dílo z doby osvícení vypráví příběh Johna Wilmota známého jako hrabě z Rochesteru. Tento mladý umělec se proslavil odvážným psaním, zhýralým životem a ve své tvorbě nebral žádné ohledy ani na tehdejší mocnáře. Vzhledem k tématu a vulgaritám je toto představení doporučeno divákům starším 18 let.

Hra Libertin měla světovou premiéru v roce 1994 v Londýně a přes kontroverzní téma života básníka, který si liboval v pornografii, získala velký divácký ohlas. Do USA se hra dostala o dva roky později a byla vybrána pro Johna Malkoviche, ve filmové verzi z roku 2004 si hlavní roli zahrál Johny Depp.

„John Wilmot se proslavil odvážným psaním, zesměšňováním anglické šlechty a šokováním londýnské společnosti, které mu kupodivu neustále procházelo. Jeho díla dodnes vyvolávají u čtenářů údiv – až do 20. století nikdo nepsal o sexu tak otevřeně a s vtipem jako on. A právě tabuizovaný John Wilmot je hlavním hrdinou hry Libertin britského dramatika Stephena Jeffreyse," prozradila mluvčí Divadla J. K. Tyla Martina Drbušková.

Představení zavede diváky do Anglie 17. století na obnovený dvůr krále Karla II. a seznámí je s Johnem Wilmotem, který prožil sice krátký, ale velmi bouřlivý život. „Cestoval po Evropě, bojoval v námořních válkách, unesl krásnou a bohatou dědičku, s níž se později oženil, urážel šlechtu, církev i krále, vyznával libertinství a ateismus, udržoval nejrůznější sexuální vztahy, svůj talent utápěl v alkoholu a skandální život naplnil mnoha paradoxy. Hlavu ztratil, když se zamiloval do Elisabeth Barryové, z níž se později stala věhlasná herečka. Mezi jeho několik málo přátel patřil i král Karel II., který uzákonil, že ženy mohly poprvé vstoupit na anglické jeviště,“ přibližuje Drbušková.

Inscenaci uvede divadlo v režii Janusze Klimszy. Hlavní role zhýralého, legendárního i zatracovaného básníka se zhostí Jan Maléř. „V Libetinovi můžeme sledovat tři tematické linky. První nám nabízí poměrně velkou reflexi divadelního světa a jeho zákulisí, druhá představuje divákům svět vysoké politiky jinak, než jak ho znají z médií, a ta třetí, ta bude asi po diváky nejzajímavější, přináší love story člověka, jenž dostal do vínku všechno – talent, krásu, urozenost. Přesto, ale také právě proto, ho čeká drsný pád, protože otevřel Pandořinu skříňku. Jako protipól Rochestera pak můžeme sledovat vzestup jeho milenky herečky Elisabeth Barryové,“ naznačuje režisér Janusz Klimsza.

Doba, v níž se příběh odehrává, je velmi fotogenická a diváci si tak užijí i pohled na bohaté kostýmy. „Zachováme dobový aspekt díla, nicméně hra obsahuje různé anachronismy, které v ní jsou vědomě a které se vědomě přibližují naší době,“ doplňuje Klimsza. Autorem scénografického řešení je Michal Syrový, kostýmy navrhla Marcela Lysáčková.

Kromě Maléře účinkují Jana Ondrušková, Zuzana Ščerbová, Jaroslav Matějka, Michal Štěrba, Marek Mikulášek, Petr Urban, Jana Kubátová, Libor Stach, Eliška Vocelová, Apolena Veldová, Vladimír Pokorný, Josef Nechutný a Matyáš Greif.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, kultura, činohra, Libertin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede pikantní historickou hru Libertin, diváci mladší 18 let by raději měli zůstat doma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.