Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstava v Plzni představuje unikátní nálezy z českých synagog i málo známé židovské zvyky

Západočeské muzeum v Plzni láká na novou výstavu s názvem Tajemství půdy: Nálezy z geniz českých a moravských synagog. Lidé mohou obdivovat křehké svitky Tóry, modlitební knihy, ale také osobní předměty jako jsou například dětské botičky, pláštíky nebo povijan. Návštěvníci se taktéž seznámí s nálezy z bývalých synagog na Plzeňsku. Expozice představuje výběr z celkem 1650 nově restaurovaných předmětů, které našli historici na půdách židovských objektů.

„Výstava představí málo známý židovský zvyk odkládat předepsaným způsobem předměty, které již neplní svou rituální roli, ale z náboženských důvodů je není možné zničit. Jsem rád, že výsledky našeho projektu můžeme po výstavě v Regionálním muzeu v Chrudimi v loňském roce představit i v Západočeském muzeu v Plzni",“ uvedl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Zmíněný židovský zvyk se označuje jako geniza. Jde o uzavřený prostor, kam místní židovská komunita odkládala například opotřebované svitky Tóry, modlitební knihy, archivní materiál nebo vybavení synagogy. Velmi často tímto místem bývala půda. Předměty tam ležely až do úplného rozpadu, případně mohly být časem pohřbeny na židovském hřbitově, což provedli i muzejníci s nálezy ve velmi špatném stavu.

Kniha plzeňské autorky Jany Poncarové popisuje život židovské dívky Věry Kohnové

O životě dvanáctileté plzeňské židovské dívky Věry Kohnové, která si za druhé světové války psala deník, vypráví nová kniha plzeňské autorky Jany Poncarové a historika Jiřího Sankota nazvaná Deník Věrky Kohnové. Kniha obsahuje vyprávění o životě...

 

„Výstava v Plzni prezentuje zejména nálezy ze západních Čech. Chceme ale veřejnosti ukázat genizu v celé její šíři, takže k vidění budou i předměty z jiných regionů. V centru pozornosti je na výstavě stejně jako v synagoze svitek Tóry se svými příslušenstvím, pomocí genizových nálezů ale návštěvníky provázíme židovským rokem s jeho všedními dny i svátky a představíme třeba i židovskou školu. Na závěr výstavy si mohou návštěvníci vyzkoušet interaktivní zábavný kvíz,“ láká k návštěvě výstavy její kurátorka Lenka Uličná.

Expozice, která potrvá do 25. června, představí výběr z 1650 sbírkových předmětů, které nalezli pracovníci Židovského muzea v Praze od 90. let minulého století, kdy řada staveb podstupovala rekonstrukci. Některé z těchto nálezů se již dříve podařilo zpřístupnit veřejnosti, avšak mnohé předměty budou vystaveny v Plzni vůbec poprvé.

„Projekt Tajemství půdy je velké dobrodružství. Kromě toho, že intenzivně konzervujeme a restaurujeme už získané předměty, podařilo se nám díky vstřícnosti majitele také zdokumentovat zbytky dosud neznámé genizy v Pňovanech,“ dodala Uličná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeské muzeum v Plzni

Štítky Tajmeství půdy, židovské památky, Tóra, geniz, Západočeské muzeum, historie, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v Plzni představuje unikátní nálezy z českých synagog i málo známé židovské zvyky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.