Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nového filmového Oscara teď Česko nezískalo, jeden je už od roku 2005 v Plzni a málokdo to ví

Počet 12 Čechů, nebo umělců, kteří se v Česku nebo Československu narodili a získali filmového Oscara se nezměnil ani po vyhlášení cen 95. ročníku. V nominaci byli hned čtyři Češi. Málo se už ale ví, že jeden Oscar je v Plzni. V roce 2005 ho získala v technické kategorii plzeňská firma Technocrane německého podnikatele a konstruktéra Horsta Barbully, který zde vyrábí speciální teleskopické kamerové jeřáby. Ty se pak používají při natáčení těch největších filmů, jako byl například Harry Potter.

Majitel společnosti Technocrane Horst Barbulla převzal v roce 2005 od americké americké Akademie filmových umění a věd Oscara za technický přínos filmovému průmyslu. Oscara vlastně získal teleskopický jeřáb Supertechno, který Barbulla se svým týmem zkonstruoval. Akademie tak ocenila čtrnáctileté úsilí konstruktérů při vývoji teleskopických kamerových jeřábů.

Pomocí jeřábů Supertechno, které mají dosah až 9,5 metru, byly natočeny například filmy Titanic, Pearl Harbor, Matrix nebo Harry Potter. Jeřáb Supertechno se stal pro dnešní světové filmové tvůrce téměř nezbytností. Zákazníky plzeňské firmy Technocrane jsou filmové a televizní společnosti z celého světa. Jeřáby vyráběné v průmyslové zóně Borská pole si mohou zakoupit nebo jen pronajmout. Používají se ale i při různých televizních přenosech a koncertech.

Oscara pro naši zemi získali v roce 1966 Ján Kadár a Elmar Klos za film Obchod na korze. V roce 1968 1968 zvítězil film Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Režisér Miloš Forman bodoval s americkými filmy Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Amadeus (1984) v kategorii nejlepší režie. Oscara za Amadea získali architekt Karel Černý a Theodor Pištěk za nejlepší návrh kostýmů filmu. V roce 1997 vyhrál Oscara Kolja otce a syna Svěráků. Zatím posledního Oscara získala v roce 2007 Markéta Irglová za původní píseň k filmu Once. Úplně prvního Oscara získal už v roce 1948 Ivan Jandl za dětskou roli v americkém filmu Poznamenaní. 

Oscara má také z roku 1965 český avantgardní filmař Alexander Hackenschmied, který zvítězil v kategorii krátký hraný film za americký snímek To Be Alive! Studentského Oscara získal v roce 1989 Jan Svěrák za Ropáky. V roce 1998 byl za nejlepší scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare oceněn rodák ze Zlína Sir Tom Stoppard (vl. jm. Tomáš Straussler), Jan Pinka získal zlatou sošku za animace ke krátkému filmu Geriho hra.

Ohodnoť článek

Foto Technocrane

Štítky Oscar, filmový Oscar, filmový jeřáb, Technocrane, Horst Barbulla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nového filmového Oscara teď Česko nezískalo, jeden je už od roku 2005 v Plzni a málokdo to ví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.