Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Knihovna vystavuje plakáty reagující na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Autory jsou mladí umělci z Kyjeva

Protiválečné plakáty reagující na vpád ruských vojsk na Ukrajinu vystaví od února Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Jde o práci studentů a učitelů katedry grafického designu Kyjevské národní univerzity kultury a umění, kteří tyto plakáty tvoří od prvních dnů válečného konfliktu na Ukrajině.

Plakáty mají za cíl zachytit průběh války, motivovat a inspirovat k vytrvalosti a důvěře ve vítězství Ukrajiny. „Výstava protiválečných plakátů, kterou připravujeme ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, je pouze malou ilustrací skutečného válečného konfliktu na Ukrajině. Konfliktu, který je odsouzeníhodný po všech stránkách. Jsme rádi, že můžeme uspořádáním této výstavy alespoň symbolicky vyjádřit naši setrvalou podporu trpícímu národu a zprostředkovat nám všem pocity mladé generace, která kvůli ruskému agresorovi ztratila příliš rychle své dětství,“ sdělil ředitel SVK PK Daniel Bechný.

Během výstavy protiválečných plakátů se dále uskuteční v prostorách vědecké knihovny jako doprovodný program dvě přednášky. Již 8. února představí fotografka Majda Slámová snímky přímo z válečné zóny na Ukrajině, kde byla s reportérem Vojtěchem Boháčem. Začátek války je zastihl na hranici s Běloruskem ve městě Ovruč. Odtud se během prvního dne přesunuli přes Žytomyr do Kyjeva. První dva týdny mapovali dění v okolí hlavního města a navštívili při tom města Irpiň, Makariv nebo Vasylkiv," mluvčí knihovny Milan Říský.  

Znovu se dvojice na Ukrajinu vrátila ve chvíli, kdy se ruská vojska stáhla od Kyjeva. Reportéři se zaměřili na osvobozená území v okolí metropole – Oděsu, Mykolajiv a Donbas. S ukrajinskými vojáky strávili také tři dny na přední linii. Jejich zatím poslední cesta na Ukrajinu proběhla v lednu, když reportovali o raketovém útoku na Dnipro, situaci v osvobozeném Chersonu nebo aktuální situaci na frontě v Bachmutu.

Historický vývoj ukrajinsko-ruských vztahů pak 14. února zmapuje historik Miroslav Breitfelder z katedry historie FPE ZČU. „Ukrajina neexistuje, tvrdí současná ruská propaganda. Ve skutečnosti však ukrajinské dějiny sahají až do raného středověku. Z velké části jsou i dějinami ukrajinsko-ruských vztahů, a to dějinami velmi dramatickými. Kdy se stali Ukrajinci národem? Kdy a jak se pokusili získat samostatnost? A proč je stále i v Čechách připomínám Stepan Bandera?“ představil obsah své přednášky Breitfelder.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje

Štítky protiválečné plakáty, válka na Ukrajině, Kyjevská národní univerzita, válečný konflikt, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna vystavuje plakáty reagující na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Autory jsou mladí umělci z Kyjeva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.