Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zasněženou Plzeň před 130 lety představují unikátní fotografie pořízené ze starých skleněných negativů

Přes 20 tisíc historických skleněných negativů má ve své péči Západočeské muzeum v Plzni. Na nich se nachází obrazové svědectví od 70. let 19. století až do druhé světové války. Kurátor rozsáhlé sbírky Tomáš Bernhardt připravil výstavu Zima na skle. Fotografie ze zasněžené staré Plzně jsou aktuálně k vidění v mázhauzu plzeňské radnice.

„Mezi autory vystavených fotografií najdeme majitele fotografických ateliérů, stejně jako nadšené amatéry. Dokumentovali proměny města, jeho významné stavby i zapadlá zákoutí, velké události i běžný pouliční ruch. Na svých fotografiích zachycovali také atmosféru doby, někdy záměrně a často mimoděk. Pro zimní výstavu jsme záměrně vybrali právě 24 snímků, které nás vtahují do intimní nálady ztichlého zasněženého města v době před zhruba devadesáti až 130 lety,“ říká kurátor výstavy Tomáš Bernhardt.

Sbírka skleněných negativů vznikla zásluhou Ladislava Lábka, zakladatele Národopisného muzea Plzeňska. Byl hodně shánčlivý, sám fotil a byl velmi dobře schopný docenit význam fotografie, takže přebíral do muzejních sbírek části archivů nejrůznějších plzeňských fotografů. Je tedy systematicky budována už od počátku minulého století. „Máme zastoupeny archivy jak profesionálních fotografů, jako byl třeba Čeněk Hrbek, tak mnoha amatérů. Už na konci 19. století byl založen klub, který sdružoval desítky fotografů amatérů z Plzně a okolí. Byli mezi nimi úředníci, učitelé, technici a inženýři,“ uvedl Bernhardt.

Až do konce 19. století bylo fotografování technicky náročným procesem, který byl pro amatéry a pro focení v plenéru velmi obtížný. Fotografovalo se především v ateliérech. Právě od konce 19. století se ale skleněné desky k focení už připravovaly průmyslově a daly se zakoupit. Byla snadnější i jejich přeprava, což amatérům umožňovalo fotografovat i v exteriérech. Vznikala už i reportážní fotografie. Navíc skleněné negativy mají jednu velkou přednost a tou je obrovské rozlišení. To umožnilo zachytit i mnoho zajímavých detailů.

Na výstavě v mázhauzu radnice nechybí ani fotografie od plzeňského profesionálního fotografa Čeňka Hrbka nebo Miloslava Slobody – inspektora parních kotlů. V kolekci jsou i snímky od T. Jägera, K. Koubka, E. Balley, J. Nováka a O. Hellera. Nechybí pohledy na dnes již zmizelé zasněžené domy, parky i další zákoutí. Na dalších snímcích zachytil fotograf děti při bruslení a sáňkování. Jiné záběry zase ukazují Plzeňany při procházkách zimní Plzně, pouliční prodavače, odklízení sněhu nebo rozzářený vánoční stromek.

Muzeum postupně svůj archiv skleněných negativů digitalizuje v co největším rozlišení a jednotlivé fotografie samozřejmě i popisuje. Díky digitalizaci odpadne potřeba sahat na křehké skleněné negativy. Aktuálně má muzeum popsáno a naskenováno sedm tisíc negativů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Martin Pecuch

Štítky výstava fotografií, skleněné negativy, Zima na skle, mázhauz radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasněženou Plzeň před 130 lety představují unikátní fotografie pořízené ze starých skleněných negativů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.