Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadelní hra odvypráví příběh ze světa hráčů počítačových her a youtuberů, ukáže i sílu dezinformací

Adam miluje počítačové hry a sociální sítě. V reálném životě ale tápe a vidí, že holky kolem něho pokukují po nadějných youtuberech. Jednoho dne se proto rozhodne, že také zkusí štěstí v tomto virtuálním světě. Musí však čelit účelové manipulaci, dezinformacím a otázce, co je ještě vůbec skutečné. Takový je stručný obsah divadelní hry Snowball, kterou v pátek ve slavnostní premiéře uvede oblíbené plzeňské Divadlo Alfa.

„Inscenace Snowball se pohybuje ve světě hráčů počítačových her, youtuberů a účelově manipulovaných informací. Tři nejlepší hráči z regionu hrají hru Snowball. Hlavní hrdina Adam tráví spoustu času hraním her a sní o tom, že bude slavný a pozve na školní ples spolužačku Evu. Proto, když od neznámého hráče dostane nabídku stát se slavným youtuberem, neváhá. Jenže co je pravda a co lež? A co může způsobit dobře cílená fake news?“ těmito slovy představují herci novinku ve svém repertoáru.

Hra je česko-polskou koprodukcí. S plzeňskými herci představení nazkoušel autor scénáře Jacek Maliniowski, který je taktéž ředitelem loutkového divadla Belostok. Hra je určena pro děti od 12 let a je zcela v českém jazyce.

„Termín snowball má v anglickém jazyce několik významů. Může se jednat o sněhovou kouli, ples na závěr zimního semestru, ale i symbol pro fake news, tedy nepodstatnou vymyšlenou informaci, na kterou se nabalují další a další. V našem představení se budou všechny zmíněné významy prolínat,“ prozradila dramaturgyně divadla Petra Kosová.

Už z fotografií, kterými se divadlo pochlubilo na svých sociálních sítí, je patrné, že scéna hodně čerpá z kostičkového světa populární hry Minecraft a ze starých arkádových her. Hojně se tam pracuje s projekcí, animací a dalšími triky. Nechybí ani zvukové efekty známé ze světa her, které kombinuje živý hudební doprovod na saxofon. Více informací a podrobný program najdete na webových stránkách divadla.

Inscenace Snowball vzniká v rámci mezinárodního projektu Connect Up, který se zaměřuje na výzkum a inovace v oblasti divadelní tvorby pro teenagerské publikum. Projektu se účastní společně s Divadlem Alfa dalších 13 divadel z celé Evropy. V rámci aktivit Connect Up prezentují evropská divadla nová unikátní představení s mezinárodním přesahem, která sledují a reflektují současná témata mladých lidí, jejich způsob vnímání, komunikace a sdílení zkušeností a zážitků.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Alfa/Filip Nekola

Štítky Divadlo Alfa, Minicraft, hra pro teenagery, Snowball, Connect Up

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní hra odvypráví příběh ze světa hráčů počítačových her a youtuberů, ukáže i sílu dezinformací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.