Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo v Plzni uvede českou premiéru muzikálu Elizabeth

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu v české premiéře celosvětově úspěšný muzikál Elisabeth textaře a libretisty Michaela Kunzeho a skladatele Sylvestra Levaye. Velkoryse pojaté dílo o životě císařovny Alžběty Bavorské, manželky císaře Františka Josefa I. zvané Sissi, mělo premiéru v roce 1992 a je považováno za nejúspěšnější původní muzikálové dílo kontinentální Evropy. Dosud ho po celém světě vidělo na 12 milionů diváků, ČR je díky Plzni třináctou zemí, kde je uváděno, řekl dnes novinářům dramaturg Pavel Bár.

Získání licence a přípravné práce trvaly 2,5 roku. Divadlo muselo získat souhlas s uvedením, poté oba autoři a držitel práv schvalovali výběr všech sólových rolí, kostýmy i scénu. Muzikál je podle Bára mimořádně náročný pěvecky, herecky i technicky. Krejčovské dílny ušily 250 vídeňských kostýmů, včetně bohatě zdobených krinolín, což je rekord divadla v počtu kostýmů pro jednu inscenaci. Jen císařovna má podle jedné z představitelek hlavní role Soni Hanzlíčkové Borkové 15 převleků. Muzikál je také velmi náročný na technologie. "Jevištních přestaveb, pohybů jevištních stolů a technologií tam je naprogramováno zhruba 300. I to je rekord, žádná inscenace tady nebyla nikdy tak náročná, jako je Elizabeth," dodal Bár. Divadlo má licenci na dva roky a 50 repríz. Pak může žádat o prodloužení.

Režijně dílo nastudoval šéf muzikálového souboru Lumír Olšovský. "Je to velké plátno, něco ohromného, velkolepého, je to velikánský kus umění, show, podívané, zážitků, emocí. Elizabeth je opravdu velkolepá," řekl.

Děj je o životním osudu císařovny Alžběty (Elisabeth), která se těžce vyrovnávala se zvyklostmi konzervativního dvora. "Libretista Kunze líčí Elisabeth jako moderní ženu, která se narodila a žila na nevhodném místě v nevhodnou dobu. Představuje její život jako celoživotní milostný tanec se smrtí, tedy osudovou postavou pohledného muže, který jí byl již od dětství nablízku v klíčových okamžicích jejího života," popsal Bár. Hlavní mužskou postavou díla je tak Smrt, jíž Alžběta celý život čelí a vzdoruje, důležitou rolí je i císařovnin vrah Luigi Lucheni.

V titulní roli se vedle domácí členky muzikálového souboru Hanzlíčkové Borkové představí hostující muzikálová a operní zpěvačka Michaela Gemrotová. Vraha Lucheniho ztvární plzeňští Lukáš Ondruš nebo Martin Holec, v roli Smrti se představí Pavel Režný z plzeňského muzikálového souboru nebo hostující Jan Kříž, jehož muzikálová kariéra začala před 12 lety v Plzni. Muzikál se hraje v překladu Michaela Prostějovského. Choreografii vytvořili Pavel Strouhal a Denisa Komarov Kubášová, kostýmy navrhl Roman Šolc, scénu Ondřej Zicha.

Autoři | Foto djkt.eu

Štítky ČR, divadlo, muzikál, Plzeň, premiéra, Pavel Bár, Alžběta Bavorská, Michael Kunze, František Josef I., Evropa, Česko, Luigi Lucheni, Jan Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo v Plzni uvede českou premiéru muzikálu Elizabeth  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.