Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Náročné budování Západního okruhu Plzně za 2,2 miliardy běží podle plánu, stavba nenabírá žádné zpoždění

Termín dokončení druhé etapy „Západního okruhu Plzně“ mezi silnicemi Křimická (Chebská) – Karlovarská, prozatím není ohrožen. Stavba probíhá podle schváleného harmonogramu. Má být ukončena v roce 2023. Aktuálně budovaná II. etapa Západního okruhu dlouhá 3,6 km je největší a nejnáročnější dopravní stavba Plzeňského kraje, jak z hlediska finančního, tak stavebně technického. Vyžádá si celkem 2,2 miliardy korun.

„Význam stavby je zcela zásadní pro odlehčení dopravní zátěže města Plzně, zejména odvedení dopravy z přetížené Karlovarské a Klatovské třídy i pro propojení průmyslových zón od D5 směrem na Karlovy Vary,“ připomněl hejtman Rudolf Špoták (Piráti)- Zdůraznil důležitost spolupráce investorů - kraje a města, protože dopravní stavby na sebe musejí dobře navazovat.

Budovaný úsek Křimická – Karlovarská navazuje na I. etapu mimoúrovňovou křižovatkou na Chebské ulici v Plzni – Křimicích a ukončen je nově budovanou tzv. „turbo“ okružní křižovatkou „U Globusu“. Jeho součástí je estakáda přes celé záplavové území řeky Mže v délce 1,2 km. Velmi náročná byla v minulosti zejména přípravná fáze stavby okruhu. Složitá byla jednání s vlastníky pozemků, přeložky mnoha sítí, koordinace s Vodárnou Plzeň i ČEZ.

„Velkým úspěchem bylo, že se kraji podařilo dosáhnout na vyšší financování z peněz Evropské unie. Oproti původnímu předpokladu byla dotace programu IROP o téměř 300 mil. Kč vyšší, než se původně předpokládalo. Bez pomoci Evropské unie by Plzeňský kraj nemohl tuto investici realizovat. Dotace EU činí 1,54 miliardy korun. Díky tomu činí podíl kraje na stavebních nákladech pouze 303 milionů korun,“ připomněl náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

„Veškeré platby ze strany Plzeňského kraje probíhají podle plnění milníků a smlouvy. V současné době je prostavěno již 1,46 miliardy korun, z čehož kraj uhradil 1,28 miliardy a město Plzeň 181 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký (ANO). Z dotace IROP, kterou Plzeňský kraj získal k profinancování svého podílu, již bylo kraji proplaceno 854,15 milionu korun.

V plném proudu jsou práce na odvodnění budoucích komunikací pokládkami potrubí v příslušných dimenzích, betonáž říms mostovky na nosné konstrukci části B estakády a byly již také zahájeny práce na zakládání protihlukových stěn. „U nově budovaného sjezdu do Radčic byly zahájeny práce na očistění skalního masivu před vlastními sanačními pracemi na něm podle návrhu odborných firem a stavební práce probíhají už i na stavbě mostu přes polní cestu,“ popsal současné práce generální ředitel SÚSPK Miroslav Doležal s tím, že se také průběžně dosypávají přechodové oblasti mostu přes ulice Chebská. V rámci okružní křižovatky „U Globusu“ se již budují chodníky.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj

Štítky Západní okruh Plzně, stavba obchvatu, dopravní stavba, dálnice, obchvat, Plzeňský kraj, Plzeň, Evropská unie, Globus, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Miroslav Doležal, Roman Zarzycký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročné budování Západního okruhu Plzně za 2,2 miliardy běží podle plánu, stavba nenabírá žádné zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.