Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letos Plzeň instaluje 32 nových parkovacích automatů. Na řadě míst vzniknou i závorové parkovací systémy

V souvislosti s rozšířením zón placeného parkování plánuje letos Správa veřejného statku města Plzně osadit v Plzni 32 nových parkovacích automatů, z toho 26 bude nově v městské části Petrohrad. Na řadu oblíbených parkovacích míst dále chystá město ještě letos osadit závorové parkovací systémy.

„Stávající zóna placeného stání bude v městské části Petrohrad nově ohraničena ulicemi Železniční, Lobezská, Táborská a Plzenecká. Parkovací automaty budou vybaveny klávesnicemi pro zadávání registračních značek vozidel a již se tak nebude umisťovat parkovací lístek za čelní sklo. Placení ve všech nových parkovacích automatech bude možné mincemi, platební kartou i aplikací v chytrém telefonu. Občané s trvalým bydlištěm v zóně placeného stání budou mít možnost si zřídit parkovací oprávnění na registrační značku svého vozidla za stávající cenu 700 korun na rok,“ informovala Adriana Jarošová z Kanceláře primátora města Plzně.

Nové parkoviště P+R pro 318 vozů už funguje v Plzni u terminálu Bory, až do března bude zdarma

Nové velkokapacitní parkoviště P+R pro 318 aut má město Plzeň na příjezdu od Klatov v Kaplířově ulici. Až do března na něm v předčasném užívání mohou řidiči parkovat se svými vozy zdarma. Po instalaci závory bude stát celodenní parkování 60...

Cílem vedení města je postupně budovat v Plzni parkoviště či parkovací domy typu P+R neboli ‚zaparkuj a jeď MHD‘. Minulý týden začalo fungovat nové velkokapacitní parkoviště P+R pro 318 aut má město Plzeň na příjezdu od Klatov v Kaplířově ulici. Parkovací lístek za 60 Kč mohou motoristé po celý den využít jako jízdenku v plzeňské MHD. Parkovné se tam ale začne platit až od března.

„Teď připravujeme další parkoviště P+R na náměstí Emila Škody, které by mělo mít úplně stejný režim jako to v Kaplířově. Začít budovat by se mělo na jaře a má být hotové do podzimu letošního roku. Kapacita parkoviště bude 163 parkovacích míst. Potom chystáme několik dalších ploch se systémem P+G (zaparkuj a jdi). Ty budou osazeny závorovým systémem postupně tak, jak nám to dodavatel umožní,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Město chystá letos osazení závor u hliněné parkovací plochy u řeky Mže pod mostem generála Pattona, kde vznikne placené automatické parkoviště v režimu P+G. Závory město instaluje také na upravenou plochu v Kotkově ulici pod autobusovým nádražím, kam se vejde až 250 aut. Dále osadí závorami také parkoviště u bývalé Normy v Lochotínské ulici.

Za parkování na zpoplatněných zónách v Plzni lze od loňského listopadu platit elektronicky přes aplikaci ParkSimply. Řidiči tak mohou parkování vyřešit bez hledání automatu a prodloužit si jej mohou prakticky odkudkoli. Stačí při koupi elektronického parkovacího lístku zadat SPZ. Všechny parkovací lístky nebo karty zakoupené elektronicky jsou navázány na registrační značku vozidla, a to z důvodu přehledné kontroly. Kompatibilní jsou též s motocykly a skútry.

Aplikace ParkSimply je ke stažení zdarma na Google Play pro zařízení s OS Android a v App Store pro zařízení Apple. Plzeň je rozdělena do parkovacích zón A, B, C, D, F, Petrohrad a Roudná. Za půlhodinu parkování v zóně A se platí 20 Kč, první hodina tam vyjde na 40 Kč, druhá na 50 a každá další hodina na 100 korun. V ulicích samozřejmě nadále zůstávají i parkovací automaty na mince, bankovky nebo na platební karty.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Plzně

Štítky parkoviště, parkovací automaty, parkování, Plzeň, doprava, aplikace, technologie, závorový systém, P+R, P+G, Petrohrad, SPZ, Apple, Emil Škoda, Michal Vozobule, TOP 09, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos Plzeň instaluje 32 nových parkovacích automatů. Na řadě míst vzniknou i závorové parkovací systémy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.