Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do konce roku zbývá vyměnit v Plzni kolem pěti tisíc řidičských průkazů

Do konce roku zbývá v působnosti plzeňského magistrátu vyměnit ještě kolem 5000 řidičských průkazů, kterým letos končí desetiletá platnost. Výměnu takového počtu úřad během čtyř měsíců zvládne, měsíčně je schopen odbavit až 2000 žadatelů. Po zkušenostech z předchozích let, kdy lidé nechávali vše na poslední chvíli, přesto apeluje na řidiče, aby výměnu neodkládali. Novinářům to řekl ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně Petr Triner.

V celé republice se letos výměna řidičského průkazu týkala 433 tisíc řidičů, na začátku srpna zbývalo podle informací ministerstva dopravy vyměnit ještě 268 tisíc průkazů, z toho bylo přes 16 tisíc v Plzeňském kraji. Požádat o nový průkaz mohou řidiči tři měsíce před koncem platnosti dosavadního dokladu. Za řízení s propadlým řidičákem jim hrozí na místě pokuta do 2000 korun, ve správním řízení do 2500 korun.

"Výměnu řidičského průkazu je možné provést na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Již neplatí, že řidič musí jít na úřad, do jehož obvodu spadá dle místa trvalého bydliště," řekl vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek. V Plzni se lidé mohou dopředu objednat na konkrétní den a čas přes aplikaci Úřad bez čekání a vyhnout se čekání u přepážek.

Výměna je zdarma, není nutné mít papírovou fotografii, úředník na přepážce žadatele vyfotí digitálně. Pokud už platnost průkazu propadla, lze o výměnu požádat zpětně. I tehdy je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Expresní vydání průkazu do pěti dnů stojí 700 korun, poplatek za úplně první řidičák je 200 korun, stejnou sumu zaplatí lidé i při ztrátě, odcizení, rozšíření či změně údajů v průkazu.

Autoři | Foto Ministerstvo dopravy

Štítky ČR, správa, automobilová, průkazy, Plzeň, řidičský průkaz, Jiří Marek, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do konce roku zbývá vyměnit v Plzni kolem pěti tisíc řidičských průkazů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.