Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vysoké teploty mají negativní dopad na řidiče, během léta více bourají

S rostoucími teplotami rostou také záchranářům počty zásahů u dopravních nehod. Už v minulém týdnu, kdy teploměr několik dní po sobě ukazoval přes třicítku, řešili policisté v Plzeňském kraji o zhruba deset procent více událostí na silnicích. A jak se vysoké teploty projevují na řidičích? Jsou unavenější a více podráždění.

Teplé počasí vybízí k pobytu u vody nebo k opalování. Má to však i své stinné stránky a těmi jsou dopravní nehody. Nejen, že jich je více, ale i následky jsou vážnější. V minulém týdnu, který byl na teploty rekordní, se srazily dva osobní vozy na dálnici D5. Do již nabouraného vozidla převráceného na střechu narazil druhý automobil. Záchranáři transportovali do nemocnice dva těžce zraněné řidiče. Dálnice byla v místě nehody zcela neprůjezdná. Ještě ten samý den vyjížděly všechny složky IZS k další těžké nehodě do Zbůchu u Plzně. Tam se na silnici střetly dva osobní automobily, náklaďák a dodávka.

„Faktorů, které se podílí na dopravní nehodovosti, je celá řada, nicméně změny teplot posledních dnů sehrávají svou významnou roli. Přechody z vyhřátých kanceláří, hal a provozoven do vozidel, v nichž se teplota pohybuje ještě o několik desítek stupňů výš, únava, stres, následné případné indispozice a spěch, to vše jsou jedny z dalších zásadních faktorů, které se negativně odráží v silničním provozu,“ vysvětluje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Ruku v ruce s tím jdou i komplikace spojené s uzavírkami a rozkopanými silnicemi. Svou roli sehrává i střídání světla a stínu, což ztěžuje zrakové vnímání.

Rizikové je hlavně léto

Podle odborníků z BESIPU se letní měsíce řadí mezi ty nejnebezpečnější v celém roce. „Velký podíl na vzniku dopravní nehody má také únava. Účinky únavy se dosti podobají účinkům při jízdě pod vlivem alkoholu. Nejkritičtějším časem je hluboká noc, tedy čas mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Málo se také ví, že kritickým časem je také odpoledne mezi druhou a šestnáctou hodinou,“ uvádějí na svém webu.

Zároveň upozorňují na rizika spojená s letní dovolenou, kdy řidiči sedí za volantem celé hodiny. Řada z nich pak své schopnosti mnohdy podcení, neboť jsou buď nezkušení anebo pravidelně absolvují jen krátce cesty z místa bydliště směrem do práce.

„Kromě cestujících, kteří jedou na dovolenou, v létě také častěji vyrážejí na silnice lidé, kteří jedou za zábavou. Hlavně večer a v noci by tak řidiči měli dávat větší pozor, a to jak na chodce na neosvětlené silnici, tak na auta, ve kterých se mohou ze zábavy vracet i ti, kteří v sobě mají nějakou sklenku něčeho ostřejšího,“ dodávají odborníci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK | Zdroj BESIP

Štítky nehodovost, řidič, nehoda, statistika, BESIP, prevence, léto, dovolená, silnice, dopravní nehoda, Plzeňský kraj, Plzeň, Zbůch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké teploty mají negativní dopad na řidiče, během léta více bourají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.