Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Řidiči v Plzeňském kraji zavinili 698 nehod, nejčastěji kvůli nesprávnému způsobu jízdy a rychlosti

Za první tři měsíce letošního roku řešili policisté v Plzeňském kraji přes sedm stovek dopravních nehod, při nichž zahynuli čtyři lidé. Většinu z nich mají na svědomí řidiči aut. Policisté už ale vyjížděli i těm, které způsobili cyklisté. Nejvíce řidiči riskují na území Plzně, naopak nejopatrnější jsou motoristé na Rokycansku. Nejčastější příčinnou zůstává nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Vyplývá to z policejních statistik.

„Na snížení dopravní nehodovosti a poklesu všech statisticky sledovaných ukazatelů má jistě svůj neodmyslitelný podíl situace související s koronavirovou pandemií. Přestože bychom mohli konstatovat, že první tři měsíce letošního roku byly, co se týká dopravní nehodovosti, příznivé, je nutné si uvědomit, že i v tomto období vyhaslo na silnicích v našem kraji zbytečně několik lidských životů“, uvedl Vladimír Toman, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Oproti loňskému roku zatím řešili dopravní policisté o 105 nehod méně. Přesto číslo není nízké, za první tři měsíce letošního roku vyjížděli policisté k 754 nehodám

„Sedm osob při nich utrpělo těžká a 216 lehká zranění. Celková výše hmotné škody v souvislosti s těmito událostmi způsobena, byla odhadnuta na částku ve výši téměř 72 milionů korun,“ shrnula policejní mluvčí Pavla Burešová.

Čtyři lidé bohužel následky dopravních nehod nepřežili. První tragická nehoda se stala 13. ledna u hlavního nádraží, kdy chodec vstoupil před tramvaj, která přijížděla k zastávce. Během února došlo ke dvěma dalším nehodám. Jedna z nich se stala na severním Plzeňsku a druhá na Domažlicku.

Řidiči pozor, po zimě začíná kritické období pro motorkáře, letos už dva zahynuli

Právě teď začíná období, kdy se na silnice po zimní pauze opět vracejí milovníci jedné stopy. Odborníci ale upozorňují, že motorkáři mohou během zimy lehce vytratit své řidičské návyky. Je třeba začít pozvolna a opatrně. Riziko spočívá v tom, že...

„U obce Všeruby došlo 2. února ke srážce dvou osobních vozidel, při které zemřel devatenáctiletý řidič. Život třetí osoby si vyžádala dopravní nehoda z 19. února mezi Holýšovem a Stodem, kde se srazila dodávka s chodkyní. Poslední tragická nehoda se stala za uplynulé tři měsíce na Rokycansku, kde 29. března přišel o život motocyklista, který vyjel mimo komunikaci a narazil do propustku,“ vyjmenovává mluvčí.

Nejvíce dopravních nehod evidují policisté na území města Plzně, nejméně jich řešili na Rokycansku. Více nehod se podle statistik stalo v obci. Na dálnici D5 došlo k 34 nehodám, na železničních přejezdech se zatím staly nehody čtyři.

Příčiny nehod se nemění

Nejčastější příčinou evidovaných dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy (432), poté nepřiměřená rychlost (197) a nedání přednosti v jízdě (54). Nejvíce nehod způsobili řidiči motorových vozidel (698), 14 jich zavinili chodci. Od ledna do března dokonce už policisté řešili i 11 nehod, které způsobili cyklisté.

„V souvislosti s alkoholem u viníků dopravních nehod jsou bohužel opět, jako obvykle, alarmující intervaly nejčastěji naměřených hodnot. I v letošním prvním čtvrtletí byla nejčastěji zjištěna hodnota 1,5 promile a více, která byla zaznamenána u 32 osob. V intervalu mezi 1 promile až 1,5 promile se pohybovalo 8 viníků dopravních nehod, omamné a psychotropní látky byly detekovány u 10 osob, které zapříčinily dopravní nehody,“ dodala mluvčí.

Dopravní policisté mají i letos naplánovanou řadu bezpečnostních akcí. V nejbližších dnech mohou motoristé počítat s akcí s názvem SPEEDMARATHON, která je naplánovaná na 21. dubna. Měření rychlosti policisté plánují i v místech, kde dostali tip od občanů z celého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv HZS PK

Štítky doprava, nehodovost, policie, Plzeňský kraj, havárie, dopravní nehoda, okres Rokycany, Plzeň, dopravní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči v Plzeňském kraji zavinili 698 nehod, nejčastěji kvůli nesprávnému způsobu jízdy a rychlosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.