Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministerstvo dopravy plánuje změnu bodového systému, neplatičům pokut bude policie zabavovat značky

Bodový systém nejspíš dozná změn. Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu totiž podpořila jeho úpravu a zpřísnění sankcí za nejzávažnější přestupky na silnicích. Vedle toho také nejspíš přibude další pravomoc policistům, kteří budou moci zadržet tabulku registrační značky vozidla řidičům, kteří neplatí pokuty.

„Oba návrhy zákonů představují důležitý nástroj k tomu, aby se zvýšila účinnost sankcí za porušování pravidel silničního provozu, zejména u nejzávažnějších dopravních přestupků, a rovněž vymahatelnost těchto sankcí. Především novele zákona o silničním provozu, která mimo jiné zavádí delší zákazy řízení a přehlednější bodový systém, ale vážně hrozí, že takzvaně spadne pod stůl a legislativní proces v tomto volebním období nedokončí,“ řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.  

V České republice umírá na silnicích každoročně kolem 500 lidí, ekonomické ztráty z dopravní nehodovosti dosahují ročně kolem 80 miliard korun. Nová vládní Strategie BESIP si klade za cíl snížit do deseti let počet úmrtí na silnicích na polovinu. Shodný cíl mají nejen státy Evropské unie ale i státy OSN.

Nový návrh, který by měl začít platit už během příštího roku, zjednodušuje bodový systém na tři sazby, které budou udělovány podle závažnosti přestupků.

Dále také počítá se sankcemi za závažné přestupky, za něž bude hrozit až tříletý zákaz řízení. U nich se mají zvýšit také pokuty. Naopak u méně podstatných prohřešků, jako je například špatné parkování či mírné překročení rychlosti, se sankce sníží.

Aktualizace bodového systému je výsledkem čtyřleté diskuse. Bodový systém, výše pokut a délka zákazů řízení neprošla v České republice zásadnější úpravou více než 14 let, tedy od zavedení systému.

„Podobně jako v řadě dalších států EU, které v poslední době zpřísňují sankce za nebezpečné přestupky, se ale zvýšení bezpečnosti na silnicích neobejde bez přehlednějších a tvrdších sankcí pro řidiče, kteří ohrožují ostatní,“ dodal Neřold.

Kdo neplatí pokuty, nejezdí

Novinkou by měl být také řidičský průkaz na zkoušku. Řidičům do dvou let od získání oprávnění bude hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů.

Zároveň by mohla přibýt také nová pravomoc policistům. Novela zákona by měla umožnit zabavit registrační značku vozu v případech, kdy má řidič neuhrazenou pokutu a odmítá ji zaplatit.

Vláda předložila obě novely do Poslanecké sněmovny na přelomu srpna a září loňského roku. Zatímco novela o policii je nyní ve druhém čtení, změny bodového systému a sankcí sněmovna nezačala projednávat. Podle Neřolda tak nyní hrozí, že novela takzvaně spadne pod stůl a legislativní proces se v tomto volebním období nedokončí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky přestupek, bodový systém, pokuta, Policie ČR, ministerstvo dopravy, BESIP, sankce, silnice, Ministerstvo dopravy České republiky, Evropská unie, Česko, OSN, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo dopravy plánuje změnu bodového systému, neplatičům pokut bude policie zabavovat značky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.