Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Řidiči přeběhla přes cestu kočka, lekl se, strhnul volant a havaroval

Černá kočka přes cestu podle pověr přináší smůlu, pětatřicetiletý řidič dodávky ale může naopak mluvit o štěstí. V leknutí sice strhnul řízení, zůstal však v mělkém příkopu. Stačilo ale málo a mohl se skutálet ze svahu a kdoví, jaké by to mělo následky.

Pětatřicetiletý řidič kurýrní služby projížděl akorát obcí Oprechtice na Domažlicku. Přes silnici však přebíhala kočka a muž zareagovat tak, jak by se řidič zachovat rozhodně neměl. Snažil se zvířeti vyhnout.

„Pětatřicetiletý řidič nákladního vozidla tovární značky Iveco Daily podle svého vyjádření nepřiměřeně zareagoval na přebíhající kočku přes pozemní komunikaci, strhnul řízení vlevo, najel na levou krajnici a zůstal stát ve svahu částečně mimo pozemní komunikaci,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Jeho manévrh nakonec vyšel, kočku nesrazil a sám vyvázl bez zranění. Podobné případy jsou ale spíše výjimkou. Co tedy v takových podobných situacích dělat a jak se zachovat? Střetu se vždy zabránit nedá. Riziko lze ani podstatně snížit. Například tím, že v místech, kde se zvěř vyskytuje, budou jezdit řidič pomaleji. Za taková místa lze považovat lesní úseky nebo komunikaci mezi poli se zemědělskými plodinami. V případě, že je zvíře u krajnice, je třeba vypnout dálková světla a zpomalit. Divoká zvěř se velice často pohybuje ve stádech. V tuto chvíli je tak třeba hlídat obě krajnice a počítat s tím, že se z keře nebo vysoké trávy vynoří další.

Srážek se zvěří v kraji přibývá. Řidiči často neví, co v takové situaci dělat a chybují

Srážek se zvěří v tomto období přibývá. Ačkoliv jde často o nehodu, která jde vyřešit bez asistence policie, řidiči často neví, jak se mají zachovat. Svojí roli na místě hraje i stres. Nejrizikovější místo však určit nejde. Ke sražení zvěře...

Pokud už zvíře zkříží vozidlu cestu, platí ve všech případech jedno pravidlo: Nesnažte se mu vyhnout. Nejlepší je pevně chytnout volat, začít brzdit a popřípadě zvíře srazit. „Podle dostupných odhadů odborníků může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti,“ dodala policistka Magdalena Vlčková. Při snaze vyhnout se zvířeti se může vozidlo dostat i do protisměru, kde se může čelně srazit s protijedoucím autem. Takové následky už mohou být tragické i pro lidskou posádku v autě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky nehoda, srážka se zvěří, Domažlicko, doprava, policie, kočka, Iveco Daily, okres Domažlice, Oprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči přeběhla přes cestu kočka, lekl se, strhnul volant a havaroval  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.