Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Srážek se zvěří v kraji přibývá. Řidiči často neví, co v takové situaci dělat a chybují

Srážek se zvěří v tomto období přibývá. Ačkoliv jde často o nehodu, která jde vyřešit bez asistence policie, řidiči často neví, jak se mají zachovat. Svojí roli na místě hraje i stres. Nejrizikovější místo však určit nejde. Ke sražení zvěře nejčastěji dochází v lesních úsecích a mezi poli. Zatoulaná srnka však může vyběhnout i mezi baráky.

Velice často dochází ke střetům i na dálnicích. A to i přesto, že většina jich je oplocených. Nebezpečná místa jsou kolem nájezdů, výjezdů a podjezdů. Zde si musí dávat řidiči největší pozor. Srážka zvířete ve stotřicetikilometrové rychlosti bývá často fatální.

To samé platí o denní době. „Ačkoliv ke srážce může dojít v kteroukoliv denní dobu, má vysoká zvěř tendenci pohybovat se za svítání a za soumraku. Obzvláště aktivní jsou pak v době páření od října do prosince,“ informuje policejní mluvčí Magdalena Vlčková. Oslněné zvíře ztrácí okamžitě přehled o tom, kde je a začíná zmatkovat. Následně pak může vběhnout přímo pod auto.

Zvířeti se nesnažte vyhnout

Ve chvíli, kdy řidiči zvíře zkříží cestu, je nejlepší pevně chytnout volat, začít brzdit a popřípadě zvíře srazit. „Podle dostupných odhadů odborníků může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti,“ dodává mluvčí Vlčková. Při snaze vyhnout se zvířeti se může vozidlo dostat i do protisměru, kde se může čelně srazit s protijedoucím autem.

V případě, že je zvíře u krajnice, je třeba vypnout dálková světla a zpomalit. Divoká zvěř se velice často pohybuje ve stádech. V tuto chvíli je tak třeba hlídat obě krajnice a počítat s tím, že se z keře nebo vysoké trávy vynoří další.

Když ke střetu dojde, nepanikařte

Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražná světla a postavit na silnici varovný trojúhelník. „Pokud dojde při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby,“ dodává mluvčí. Myslivecký spolek může zároveň kontaktovat i policie, stačí zavolat na linku 158.

Řidič by se sraženým zvířetem neměl manipulovat, snažit se mu pomoct, odklízet ho ze silnice ani nakládat do auta. Je třeba pouze zajistit místo nehody, obléknout výstražnou vestu a počkat na příjezd policie nebo mysliveckého spolku

Bez pojištění a zranění není policie nutná

Pokud není bourané vozidlo na střet se zvěří pojištěné, asistence policie není v takové chvíli nutná. Řidiči tak stačí zavolat na linku 158, oznámit střet a poprosit operačního důstojníka o to, aby kontaktoval myslivecký spolek. Po odklizení zvířete může řidič z místa odjet (pokud mu to stav auta dovoluje).

V případě, že dojde ke zranění některé z osob, je asistence nutná. V tu chvíli je ideální zavolat buď na 112 nebo přímo 155. Po příjezdu na místo a ošetření může řidič bez pojištění opět odjet. V opačném případě počká na policii a sepíše protokol o nehodě. Ten následně uplatní u své pojišťovny.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky doprava, nehoda, zvěř, policie, statistika, rada, prevence, pojištění, riziko, Plzeňský kraj, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážek se zvěří v kraji přibývá. Řidiči často neví, co v takové situaci dělat a chybují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.