Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj vydá za tři roky do silnic rekordní sumu

Plzeňský kraj vydá za poslední tři roky včetně letoška nejvíce peněz na opravy a modernizace silnic. Investuje do nich mezi čtyřmi až pěti miliardami korun. Letos půjde do krajských komunikací druhé a třetí třídy, jichž kraj spravuje 4200 kilometrů, rekordních zhruba 1,7 miliardy Kč. Kraji se teď razantně daří snižovat procento silnic v nevyhovujícím nebo havarijním stavu, řekl plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD).

"Ještě pět let dozadu jich bylo kolem 50 procent a dnes se dostáváme pod 30 procent," uvedl. Podle hejtmana se kraji daří zlepšovat stav silnic téměř dvakrát rychleji než dříve. "To, co se kdysi dařilo za deset let, se teď daří zhruba za šest let. Je vidět, že když se peníze do silnic dávají, tak se to pozná i na jejich stavu," uvedl.

Z krajského rozpočtu půjde letos přímo na opravy 600 milionů korun. Více než půl miliarda korun je pak určená pro krajskou správu a údržbu silnic (SÚS) a v letošní sumě jsou zahrnuté i dotace EU a peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

"Pravdou je, že některé projekty z (evropského) programu IROP se zdržely. To jsou ty největší akce, u nichž trvala projektová příprava delší dobu. Takže ty nejvyšší sumy očekáváme do roku 2020," uvedl. Hlavní akcí bude západní obchvat Plzně za více než dvě miliardy korun.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka (STAN) byl kraj díky několikaleté přípravě staveb ze strany SÚS velmi dobře připraven hlavně na čerpání evropských peněz. "Zásadní tahy byly vybrány velice dobře a teď nás čeká nové plánovací období, kde musíme stejně obezřetně vybrat stavby, které se budou dotovat z unie do budoucna," řekl Čížek.

Před 15 lety byl podle něj stav silnic z dnešního pohledu katastrofální. Evropské dotace v kraji šly za 15 let od vstupu do EU nejvíce právě do dopravních staveb. Náměstek doufá, že v novém plánovacím období od roku 2021 bude kraj opět čerpat dotace na silnice. "Letos chceme dodělat strategii silniční sítě, aby mohly být už o rok později připravené stavby. Od řady obcí už jsme dostali požadavky a podklady," řekl.

Autoři

Štítky ČR, silnice, správa, Plzeňský, Plzeňský kraj, peníze, Josef Bernard, ČSSD, Evropská unie, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí, Státní fond dopravní infrastruktury, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj vydá za tři roky do silnic rekordní sumu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.