Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Končí éra nalepovacích dálničních známek, od pondělí musíte mít elektronickou

Po čtvrtstoletí v neděli definitivně končí éra nalepovacích dálničních známek. Až do konce ledna platí ještě staré roční. Nově už budou od 1. února dálnicím vévodit pouze elektronické dálniční známky. Od prosince loňského roku, kdy byl jejich prodej spuštěn, se prodalo k dnešnímu dni 1 179 337 kusů, z čehož 1 086 419 ročních, 20 356 desetidenních, 72 562 třicetidenních.

„Sice se uzavřela historie starých dálničních známek, ale s novými, elektronickými se otevírá budoucnost přinášející výhody. Jednoduchý nákup pro jednotlivce i pro firmy, klouzavá platnost, a především snadné pořízení bez nalepování a seškrabávání,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Především klouzavá platnost je pro mnoho motoristů výhodou. Zatímco stará nalepovací známka platila kalendářní rok, nové jsou na libovolných 365 dní.

„Řada řidičů vyjíždí na dálnice až později než k 1. únoru. Mohou si tedy elektronickou dálniční známku pořídit třeba až na Velikonoce či letní prázdniny a nekrátí si jako dřív její využití,“ upozornil Martin Opatrný, mluvčí projektu CENDIS, který má elektronické dálniční známky na starosti.

„Aby lidé předešli případným chybám s vyplňováním SPZ, je praktické vzít si k ruce malý techničák. Zdá se to možná nešikovné či úsměvné, ale je to užitečné. Pokud si koupím elektronickou známku s platností ihned a udělám chybu, opravy či kompenzace nejsou možné,“ doporučuje Opatrný.

Za české dálnice musí řidiči platit od 1. ledna 1995 – tehdy šlo o 569,9 z 651,2 kilometru tehdejší celkové sítě dálnic a silnic dálničního typu. Zpočátku byly k dispozici pouze roční kupony. Ty pro osobní auto vyšly na 400 korun a stejnou částku tehdy museli v prvních dvou letech platit také majitelé motocyklů. Pro srovnání, průměrná měsíční mzda v roce 1995 dosahovala 8 804 korun.

Cena dálničních známek postupně narůstala až na současných 1 500 korun, což je cena, kterou majitelé automobilů platí již devět let. Od roku 2000 k roční variantě přibyly také měsíční a desetidenní známky, což je praxe drtivé většiny států s elektronickým systémem dálničních známek.  Za celou pětadvacetiletou historii dálničních známek se jich prodalo celkem 122 172 122 kusů.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky dálniční známka, elektronická dálniční známka, nákup dálničních známek, historie dálniční známky, dálniční poplatek, dálnice, Karel Havlíček, ANO 2011, Velikonoce, CENDIS, s.p.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí éra nalepovacích dálničních známek, od pondělí musíte mít elektronickou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.