Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na hlavním nádraží v Plzni je nový orientační systém

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni je od tohoto týdne nový orientační systém. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) změnila číslování nástupišť a kolejí. Novináře o tom informovala mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Stanice v uplynulých letech prošla rekonstrukcí za miliardy korun.

"Změna označování nástupišť a kolejí odpovídá novým pravidlům SŽDC pro umísťování a vzhled prvků orientačního a informačního systému," uvedla mluvčí. Ta se postupně zavádějí také v dalších rekonstruovaných železničních stanicích, například v Berouně a Chebu, a odpovídají pravidlům známým z většiny evropských zemí.

"Pro označení každé hrany nástupiště, kde zastavují vlaky pro cestující, se bude používat jediné číslo, doplněné podle potřeby slovem kolej," řekla mluvčí. Jednotlivé koleje budou označeny od čísla 1 ve směru od hlavní přístupové cesty na nádraží, od podchodu ze Šumavské ulice, a skončí číslem 12 směrem k další přístupové cestě ze Železniční ulice. Nebude se tak už používat samostatná čísla nástupišť 1 až 6.

Kromě toho jsou koleje pro podrobnější orientaci cestujících rozděleny na kratší části, takzvané sektory, označené na orientačních tabulkách ve směru od západu k východu písmeny velké abecedy A až I.

Pro označení dílčích částí kolejí se budou do konce platnosti letošního jízdního řádu používat zavedené pojmy západní část a východní část nebo zkratky Z a V. Poloha vlaku na nástupišti, která bude určená rozmezím sektorů, se tedy na informačních tabulích na stanici projeví až od 15. prosince, odkdy bude zrušeno značení Z a V.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky ČR, železnice, stavby, Plzeň, Správa železniční dopravní cesty, Cheb, Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hlavním nádraží v Plzni je nový orientační systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.