Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči vyprošťovali autobus, který sjel na severním Plzeňsku ze silnice a uvízl v závěji

, aktualizováno 14. ledna 2021, 16:15

Autobus, který na zasněžené silnici sjel do příkopu, kde ho uvěznily závěje sněhu, vyprošťovali dnes ráno hasiči mezi Pernarcem a Čerňovicemi na severním Plzeňsku. Problémy na kluzké vozovce, kde se tvořily sněhové jazyky, měli zejména řidiči kamionů také ve stoupání na jižním Plzeňsku na silnici I/20. Tam blokoval ráno dopravu kamion, který byl napříč přes silnici a nemohl vyjet. Odpoledne vyprošťovali hasiči z příkopu také kamion poblíž Kařízku.

"Autobus sjel mimo komunikaci. Cestovalo v něm 11 osob včetně řidiče. Všichni pasažéři vyvázli naštěstí bez zranění. Pro cestující  byla zajištěna náhradní doprava. Samotný autobus jsme vyprostili pomocí vyprošťovacího speciálu ze stanice Košutka," popsal záchrannou akci mluvčí krajských hasičů Petr Poncar

"Nehoda se stala krátce před sedmou hodinou ranní. Řidič autobusu jel ve směru od obce Čerňovice na Pernarec. Asi kilometr před Pernarcem se na přímém úseku vyhýbal protijedoucímu vozidlu, najel na nezpevněnou krajnici a následně do pravého silničního příkopu. Alkohol policisté na místě vyloučili dechovou zkouškou. Příčinou dopravní nehody je nesprávný způsob jízdy," uvedla mluvčí policie Ivana Jelínková.

Vrstva rozbředlého a namrzajícího sněhu, komplikovala ráno dopravu i na dalších místech v Plzeňském kraji. V některých úsecích silnic tvoří silný nárazový vítr sněhové jazyky. Dálnice D5 je převážně mokrá po solení. Ve známém stoupání na Vlčtejn na jižním Plzeňsku na silnici I/20 ve směru od Českých Budějovic na Plzeň uvízl ráno kamion, který tam zcela ochromil dopravu. I na tomto úseku navál vítr z pole sněhové jazyky. Tvořily se dlouhé kolony vozidel, mnozí řidiči se otáčeli a jeli hledat objízdnou trasu.

Závěje a sněhové jazyky na asi tříkilometrovém úseku blokují od středy silnici mezi Klenčím a Postřekovem v Plzeňském kraji. Dnes je uvolní silničáři s těžkou technikou. 

Hasiči měli dnes odpoledne práci s vyproštěním dalšího těžkého vozidla také na silnici mezi Kařízkem a Kařezskými rybníky. Kamion tam sjel ze silnice a zůstal uvězněný v příkopu ve sněhové závěji. Tentokrát byly v akci dva vyprošťovací automobily. Jeden z Košutky a druhý ze záchranného útvaru ve Zbirohu. Kamion nevezl žádný nebezpečný náklad, ale měl hmotnost okolo 30 tun. Zpátky na silnici se ho podařilo dostat hasičům krátce před 16. hodinou. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky nehoda, autobus, cestující, zasněžená silnice, autobus v příkopu, severní Plzeňsko, silnice, Plzeňský kraj, doprava, Kařízek, Košutka, Čerňovice, Pernarec, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči vyprošťovali autobus, který sjel na severním Plzeňsku ze silnice a uvízl v závěji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.