Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tramvaj pomalovaná graffiti už absolvuje očistu ve vozovně, po sprejerech pátrá policie

, aktualizováno 26. listopadu 2020, 17:00

Pracovníci Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) už pracují na odstranění několika velkých graffiti, kterými neznámý pachatelé vyzdobili jednu tramvajovou soupravu odstavenou ve smyčce Malesická v Předních Skvrňanech. Případem vandalství se už zabývá také policie.

„Pachatelé posprejovali dva vozy. Stalo se to už v noci ze soboty na neděli v Malesické ulici. Aby posprejované souprava nemusela vyjet na trať, nahradili jsme ji okamžitě náhradními vozy. Tramvaj se pak přesunula z točny Malesická do točny Mozartova. Nemohla hned zajet do vozovny z důvodu probíhající výluky. V úterý ráno zajela souprava do vozovny, kde se začalo pracovat na odstranění graffiti,“ uvedl mluvčí PMDP René Vávro.

Způsobená škoda podle informací mluvčího dopravního podniku zatím ještě nebyla vyčíslena. Odstavené tramvaje měla přes noc střežit najatá agentura, která ovšem tentokrát vozy neuhlídala. „Až bude vyčíslena způsobená škoda, mělo by to jít z pojistky té hlídací agentury,“ konstatoval mluvčí Vávro.  

S tak rozsáhlým posprejováním vozů MHD se Plzeň prakticky nikdy předtím nepotýkala. „Toto se nám skutečně v Plzni na rozdíl od jiných velkých měst nestává. Setkáváme se jen s drobnějším poškozením interiérů vozů, kde někdo napíše menší nápisy fixem, nebo je někam vyškrábe. Je to i díky tomu, že vozy zavážíme do vozovny. Ale bohužel když jsou výluky a není možnost je tam dopravit, volíme ten způsob, kdy nocují v obratištích po městě. I když se vozy vždy hlídají, existuje tam stále to riziko. A to stalo právě teď,“ dodal mluvčí PMDP René Vávro.

"Policisté z obvodního oddělení Plzeň Skvrňany zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Škoda se bude pohybovat v řádech desetitisíců korun. Žádáme případné svědky události, aby se neprodleně přihlásili na nejbližší obvodní oddělení Policie České republiky nebo zavolali na linku 158 a pomohli nám s objasněním věci," uvedla mluvčí policie Michaela Raindlová.

Lze předpokládat, že podle množství a velikosti graffiti se sprejerské akce muselo zúčastnit více osob. Ve facebookové skupině Plzeňáci se pod našim článkem rozpoutala vášnivá diskuse. Některým obyvatelům Plzně by se tramvaje vyzdobené graffiti líbily. A rádi by nechali prostor street umělcům, aby se mohli na vozech MHD legálně realizovat. Další část diskutujících považuje posprejování tramvaje za obyčejné vandalství a selhání hlídací agentury.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook / Milujeme Plzeňské tramvaje + Policie ČR

Štítky sprejeři, vandalství, pomalované tramvaje, graffiti, PMDP, René Vávro, policie, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeň, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj pomalovaná graffiti už absolvuje očistu ve vozovně, po sprejerech pátrá policie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.