Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ŘSD začíná znovu projektovat stavbu obchvatu Babylonu u Domažlic

Plzeňská oblast Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne od července znovu projektovat obchvat Babylonu na Domažlicku na mezinárodní silnici I/26 z Plzně na hraniční přechod Folmava. Obchvat vyvede tranzitní dopravu mimo obec. Na současné úzké komunikaci, kde trvale roste provoz na současných 8200 vozů denně, se často stávají vážné nehody. Po 5,7 km dlouhém obchvatu, jehož náklady se odhadují na 710 milionů Kč, volají 35 let řidiči i místní, kteří chtějí v obci klimatické lázně. Dokončuje se změnová dokumentace pro územní rozhodnutí, řekl náměstek Miroslav Blabol.

"Mimoúrovňová křižovatka uprostřed úseku má nový tvar a dodělávali jsme předjížděcí pruhy. ŘSD dále vyzvalo projektanta, který zpracovává dokumentaci pro stavební povolení, aby od 1. července pokračovaly práce na projektu," řekl Blabol. Dokumentace by měla být projednána letos. Poté začne technická příprava pro stavební povolení, výkupy pozemků a další. Stavba by měla začít na jaře 2022.

Nejnebezpečnějšími úseky jsou úzká silnice podél hráze Černého rybníka a železniční přejezd, obojí před obcí.

ŘSD získalo územní rozhodnutí po velmi dlouhém řízení už v roce 2011. Tehdy se příprava stavby zastavila, protože nevyšla ekonomická návratnost ani u jedné z navrhovaných variant. O pět let později, kdy akreditovaná firma ze sčítání zjistila růst dopravy o 70 procent, ŘSD přepočítalo efektivitu stavby, která po letech vyšla. Předloňské zjišťovací řízení potvrdilo, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí a byl zpracován geotechnický a biologický průzkum. Stavba je schválená centrální komisí ministerstva dopravy.

Na obchvatu bude pět mostů a tři křižovatky. Povede od autobusové zastávky Domažlice-Havlovice-Valcha, tedy od přeložky Draženov-Havlovice, k obchvatu České Kubice, tedy ke křížení s krajskou silnicí II. třídy. Podle rekreační obce s 310 obyvateli zajistí obchvat více turistů i investorů do cestovního ruchu. Babylon by se díky vyvedení dopravy mohl po 85 letech znovu stát klidovou a ozdravnou zónou. Obcí vedou cyklostezky, naučné a pěší cesty pro nordic walking.

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, Německo, silnice, stavby, Plzeňský, AUDIO, Ředitelství silnic a dálnic, Babylón, doprava, Domažlice, Plzeň, okres Domažlice, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD začíná znovu projektovat stavbu obchvatu Babylonu u Domažlic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.