Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozor na křižovatce ulic U Trati a Doudlevecká, semafory tam dočasně nahradí policisté

Motoristé pozor! Semafory nebudou od dnešního dne fungovat na velmi frekventované plzeňské křižovatce ulic Doudlevecká a U Trati. Provoz na křižovatce budou řídit policisté. V režimu bez semaforů bude křižovatka až do 13. listopadu.

„Důvodem k vypnutí semaforů je výměna technologie světelného signalizačního zařízení a výměna povrchu vozovky. Z důvodu oprav vozovky je provoz na křižovatce částečně omezen. V období od 24. do 25. října 2020 a v období od 31. října do 1. listopadu 2020 dojde k úplné uzavírce ulice U Trati. V obou případech se jedná o víkendy,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová.

Policisté upozorňují řidiče, aby při průjezdu zmíněnou křižovatkou dbali zvýšené opatrnosti a řídili se pokyny policistů a byli ohleduplní vůči ostatním účastníkům silničního provozu. „Dále žádáme všechny řidiče, je-li to možné, aby při své cestě využili jinou trasu,“ doplnila policejní mluvčí.

Pokyny policisty v podstatě fungují jako semafor:

Signál se žlutým světlem „Pozor!“, nahrazuje pokyn vztyčené paže policisty. Pro řidiče jedoucí ve směru předtím volném, znamená povinnost zastavit vozidlo.

Naopak pro řidiče, kteří stáli, povinnost připravit se k jízdě. Signál se zeleným světlem „Volno“, nahrazuje policista postojem s upažením rukou v úrovni ramen, připomínající tvarem písmeno „T“.

Pokyn „Volno“ platí pro směr, ke kterému stojí policista bokem, kdy řidiči mohou na křižovatce odbočit vpravo nebo vlevo.

Při odbočení vlevo však řidič musí dodržet pravidla pro odbočování, zejména pak dát přednost v jízdě protijedoucím vozidlům. Současně tímto postojem a pokynem policista nahrazuje signál s červeným světlem „Stůj!“ pro směr, ke kterému stojí čelem nebo zády. Řidič jedoucího vozidla směrem k čelu nebo zády policisty je tedy povinen zastavit.

Chodci smějí přecházet vozovku jen ve směru, pro který platí pokyn „Stůj!“. Posledním a zpravidla pro řidiče nejtěžším postojem je tzv. trojstranná uzávěra, tedy postoj, kdy má policista pravou paži předpaženou a levou upaženou, připomínajícím tvarem písmeno „L“.

Povinnost zastavit vozidlo na pokyn „Stůj!“ platí pro řidiče přijíždějící směrem k zádům a pravému boku. Pokyn „Volno“ znamená pro řidiče přijíždějící k levému boku, přičemž řidič kromě průjezdu křižovatkou v přímém směru může odbočit vpravo nebo vlevo. Současně pokyn „Volno“ platí pro řidiče přijíždějící k čelu policisty a to pouze, pokud odbočuje jen vpravo. V tomto případě chodci mohou přecházet jen za zády policisty.

Pokud si nezapamatujete tato jednoduchá pravidla, pak raději zastavte nebo stůjte. Policista vám dá dostatečně najevo, kdy a kam můžete pokračovat v jízdě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky semafory, křižovatka U Trati a Doudlevecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na křižovatce ulic U Trati a Doudlevecká, semafory tam dočasně nahradí policisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.