Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jednotnou jízdenku na vlak už vyzkoušelo skoro 7 000 cestujících, zatím šlo o testovací fázi

Koupit si jednu jízdenku na vlak a s ní cestovat kamkoli po železnici bez ohledu na dopravce? Proč ne. Přesně to nyní testuje projekt OneTicket. Během zkušební fáze jednotné jízdné vyzkoušelo už 6 710 cestujících. Kromě klasických papírových jízdenek jsou k zakoupení také ty v elektronické podobně, uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), který OneTicket přijel vyzkoušet na cestě z Plzně do Plas.

„Projekt OneTicket patří společně s elektronickou dálniční známkou k nejdůležitějším dopravním projektům v Česku. Chtěl jsem se tedy osobně přesvědčit, zda funguje, jak má. Jsem rád, že lidé mají o projekt zájem, což dokazují aktuální čísla.“ uvedl ministr Havlíček.

Do pilotního provozu jsou zatím zapojeny tratě Plzeň – Most a Česká Lípa – Rumburk, na kterých jezdí pět dopravců s celkem 146 vlakovými spoji. V půlce prosince spolu se změnou jízdních řádů začne systém fungovat na všech tratích u všech dopravců v Česku.

Je třeba říci, že jak se komercializují jednotlivé tratě, máme dneska 13 dopravců, lze předpokládat, že v rámci liberalizace jich bude ještě více. A je v podstatě nemožné, aby do budoucnosti si lidé kupovali u každého z nich specifickou jízdenku," podotkl ministr.

„Systém a jeho základní funkce fungují. Pilotní provoz není pouhé testování, provázejí jej reálné finanční transakce, tržby z jízdného jsou vyúčtovány a finančně vypořádány. Podstatou pilotního provozu je ladění systému a oprava případných chyb tak, aby byl systém připraven na spuštění do rutinního provozu letos v prosinci,“ uvedl mluvčí projektu OneTicket Martin Opatrný.

OneTicket (OT) nabídne jednotlivé jízdenky jednosměrné i zpáteční. Připraveny jsou také traťové jízdenky pro pravidelné dojíždění. 

  • Zpáteční jízdné by bylo být výhodnější než dvě samostatné jízdenky. Pro pravidelné cestující bude nabízet OT slevu 25 procent, pokud se cestující za poplatek (za 220 korun na 90 dní a za 530 korun na rok) zapojí do věrnostního systému. Systém prý také bude respektovat všechny státem nařízené slevy pro studenty, seniory, hendikepované atd.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twittter Karel Havlíček

Štítky Doprava, vláda, železnice, vlak, jednotné jízdné, OneTicket, Karel Havlíček, projekt, Plzeň, jízdné, ANO 2011, Plasy, Česko, Most, Česká Lípa, Rumburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednotnou jízdenku na vlak už vyzkoušelo skoro 7 000 cestujících, zatím šlo o testovací fázi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.