Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úzkými uličkami Výsluní začíná jezdit nová autobusová linka, určena je hlavně pro školáky

Obyvatelé plzeňské lokality Výsluní se konečně dočkali autobusové linky, která bude prostřednictvím speciálního autobusu s kapacitou 35 cestujících zajišťovat dopravu do centra a z centra. Zaměřena je zejména na školáky, které odtud až doposud museli odvážet do školy rodiče.

Bývalá zahrádkářská kolonie Výsluní, ve které v posledních letech chatky vystřídaly na mnoha místech nové rodinné domky je jednou z lokalit v plzeňském centrálním obvodu, kde doposud veřejná doprava prakticky chyběla. Loni se uskutečnilo testování několika typů menších autobusů, zda vůbec projedou a zda se vytočí v úzkých uličkách Výsluní. Jak ukázala včerejší zahajovací jízda, někdy je to opravdu náročné a protijedoucí automobily na některých místech musí zastavit po straně a počkat, aby autobus mohl projet.

Lika číslo 39 začne jezdit na Výsluní od 7. září. Pojede ze zastávky Bory jako jednosměrně přes zastávky U Luny a Tyršův most na Výsluní, kde obslouží tři nové zastávky Kalendářní, Říjnová a Na Rozhraní. Odtud zamíří zpět na Bory přes zastávku Borský park. Školní spoje pak namísto Bor zajedou do zastávky U Luny, aby poskytly komfortní a přímé spojení pro žáky jedoucí do místních základních škol.

Vedení Městského obvodu Plzeň 3 spolu s městem a Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) reagovalo na stále vzrůstající potřeby obyvatel Výsluní a problémy rostoucí zástavby v této lokalitě a společně s nimi hledalo řešení, které při splnění všech souvisejících podmínek umožní zavést veřejnou dopravu na Výsluní. Po uskutečněných zkouškách se skutečně podařilo nalézt odpovídající typ malého autobusu.

„Pro novou linku 39 zakoupí PMDP midibus Rošero o kapacitě 35 cestujících, který bude dodaný na začátku příštího roku,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a doplňuje: „Do té doby bude provoz na lince zajišťován zapůjčeným předváděcím vozidlem obdobné kapacity a provedením tak, aby byl cestujícím k dispozici plný komfort již od prvního dne provozu."

„S městským obvodem Plzeň 3 jsme se domluvili na přípravě a zahájení provozu linky na Výsluní, protože rozvoj veřejné dopravy je pro město Plzeň v mnoha ohledech klíčový. Neustálý nárůst počtu aut ve městě je neudržitelný, proto budeme rádi, když občané další části města budou více využívat MHD na cestách do škol, do práce i za dalšími službami. Chceme zároveň pečlivě sledovat data z této linky, abychom zjistili, jak velký je reálny zájem o ni, a případně i upravili její jízdní řády," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

„Jsem moc rád, že se povedlo naplnit slib a po více než 12 letech od prvních pokusů, dostat veřejnou dopravu na Výsluní se pravidelná linka 7. září spustí a tuto část našeho obvodu propojí s městem. Veliký dík patří vedení města Plzně i městským organizacím, které problém intenzivně řešily, Policii ČR, a samozřejmé provozovateli nové linky PMDP,“ říká David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

„Jsme rádi, že dochází k rozšiřování veřejné dopravy, ne k jejímu utlumování, jako je tomu v mnoha jiných městech a územích. Veřejnou dopravu vidíme jako nevyhnutelnou část fungování města, zvláště tak velkého, jako je Plzeň,“ doplnil ředitel PMDP Jiří Ptáček.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky autobusová linka, lokalita Výsluní, PMDP, cesta do školy, dopravní podnik, veřejná doprava, Plzeň, Bora, ANO 2011, Plzeňské městské dopravní podniky, Jiří Ptáček, Roman Zarzycký, Michal Vozobule, TOP 09, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úzkými uličkami Výsluní začíná jezdit nová autobusová linka, určena je hlavně pro školáky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.