Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jezdíte na kole pod vlivem alkoholu? Zaděláváte si na pořádný průšvih a tučnou pokutu

Pořádně opilá cyklistka havarovala v Domažlicích při jízdě na svém kole a způsobila si zranění. Teď bude za tuto nehodu pykat. Podobných případů se stanou desítky, zvláště teď v letním období. Policisté proto znovu a znovu upozorňují na to, že ani cyklista nesmí před jízdou požít alkoholický nápoj.

Jedenačtyřicetiletá cyklistka při jízdě z mírného klesání v Pelnářově ulici narazila do betonového obrubníku, přejela travnatý ostrůvek a upadla na ulici. Při pádu utrpěla zranění. Policisté vyzvali ženu k dechové zkoušce. Ta měla pozitivní výsledek. Přístroj naměřil 1,55 promile alkoholu. Dopravní nehodu teď vyšetřují policisté Dopravního inspektorátu v Domažlicích.

„V souvislosti s tímto případem je třeba zopakovat, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy mohl být pod jejich vlivem. Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ zdůraznila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. „Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz. Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není,“ vysvětlila mluvčí policie.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky jízda na kole pod vlivem alkoholu, nehoda cyklisty, nehoda se zraněním, pokuta, cyklista, alkohol, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezdíte na kole pod vlivem alkoholu? Zaděláváte si na pořádný průšvih a tučnou pokutu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.