Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o letenky roste až o pětinu, ceny klesají

Prodeje letenek v Česku rostou každým týdnem. Oproti loňskému létu je sice zájem stále zhruba poloviční, ale poptávka roste každým týdnem až o 20 procent. Vývoj po krizi tak podle prodejců naplňuje nejoptimističtější scénáře. Postupně se snižují i ceny letenek. Vyplývá to z informací prodejců.

Mezi nejvyhledávanější destinace patří podle prodejců zejména jihoevropské státy. Podle dat Kiwi.com vedou Španělsko, Itálie a Řecko. U portálu Letuška.cz se nejvíce prodávají lety do chorvatského Splitu. Z dalších zemí je pak nejvyhledávanější Velká Británie, která ovšem patřila k nejvytíženějším destinacím vždy.

Snižuje se i průměrná cena letenek. U portálu Letuška.cz se zhruba v polovině měsíce pohybovala kolem 6250 korun, meziročně o 3000 korun méně. To je zapříčiněno především zvýšením poptávky o evropské destinace, které nyní tvoří asi 85 procent prodejů. Klesají ovšem i samotné ceny do některých evropských míst, například do Španělska nebo Itálie v minulých týdnech klesly asi o pětinu.

Krize ovlivnila i chování zákazníků, kteří nyní kupují letenky s mnohem menším předstihem než dříve, protože se obávají dalšího vývoje koronavirové situace. Podle dřívějších informací Kiwi.com se doba nákupu letenky před odletem snížila meziročně zhruba o deset dní. "Potvrzuje nám to budoucí trend, kdy lidé budou objednávat letenky s mnohem menším předstihem, budou vyžadovat větší flexibilitu, méně riskovat," uvedl viceprezident pro produkty Kiwi.com Michal Šindelář. Aktuálně je průměrná doba rezervace před odletem 21 dní.

Spolu s růstem prodejů stoupá i počet obnovených leteckých linek z Česka. Na pražském letišti v současnosti fungují pravidelné linky do více než 60 destinací. Proti loňské letní sezoně jde přibližně o polovinu destinací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, letectví, letenky, Česko, Kiwi.com, Itálie, Španělsko, Řecko, Velká Británie, Split

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o letenky roste až o pětinu, ceny klesají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.