Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi Perninkem a Novými Hamry se čelně srazily osobní vlaky, na místě dva mrtví a 24 zraněných

, aktualizováno 7. července 2020, 20:27

Na trati mezi Perninkem a Novými Hamry se čelně srazily dva vlaky. Na místě je zhruba dvacet zraněných a dva mrtví. Hasiči stále vyprošťují pasažéry z obou vlaků. Trať je zavřená, stejně jako přilehlá silnice.

Dva mrtvé a 24 zraněných, z toho devět se středními a těžkými zraněními si vyžádala dnešní čelní srážka dvou osobních vlaků u obce Pernink na Karlovarsku. Počty potvrdil po skončení zásahu mluvčí karlovarské záchranné služby Radek Hes

Nehoda se stala asi v 15:10 mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink. Osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se srazil s osobním vlakem v opačném směru. Vlaky se střetly necelý kilometr od nádraží v nepřístupném hornatém terénu, kde jsou po obou stranách tratě prudké stráně. Obě kabiny srážka zničila. Hasiči museli na místě vynášet zraněné včetně zaklíněných lidí z obou souprav.

„Zraněné pak po kolejích přenášeli na nádraží v Perninku, kde vzniklo shromaždiště," popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Karlovarská nemocnice vyhlásila traumaplán a uvedla do pohotovosti potřebné týmy. „V tuto chvíli jsme už ošetřili pět lehčích zranění a už také přijel hasičský autobus s dalšími zraněnými. Nejtěžší případy jsou převáženy letecky do nemocnic vyšší třídy," řekl novnářům vpodvečer mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. V plzeňské fakultní nemocnici přistály dva vrtulníky, zřejmě s dalšími zraněnými.

„Na místě zasahuje sedm posádek z Karlovarského kraje, tři z Ústeckého i záchranáři z Německa," řekl už dříve odpoledne Hes. Záchranáři požádali o pomoc i leteckou záchrannou službu a na místo letěly vrtulníky z Ústeckého kraje, z Plzně i z Chemnitzu (Saské Kamenice).

Nejvážněji zranění byli letecky přepraveni do nemocnic v Plzni, Ústí nad Labem a německého Zwickau (Cvikova), lehčí případy skončily v nemocnicích v Karlových Varech a v Sokolově.

Na místě zasahovalo sedm posádek z Karlovarského kraje, tři z Ústeckého i záchranáři z Německa. Na místo letěly vrtulníky z Ústeckého kraje, z Plzně i z Chemnitzu (Saské Kamenice).

Karlovarští policisté ve spolupráci s Drážní inspekcí případ prošetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Přímo na místě  zadrželi jednoho ze strojvůdců.  „V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. V současné době máme jednu osobu v zadržení. Přesné příčiny a okolnosti této srážky prověřujeme a spolupracujeme v tomto ohledu s Drážní inspekcí," uvedla mluvčí krajských policistů Zuzana Týřová.

Mezi zraněnými jsou podle agentury DPA také němečtí občané. Drážní inspekce odhadla škodu na 20 milionů korun. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala k nehodě došlo mezi stanicí Nové Hamry a dopravnou Pernink. "Dle prvotních informací je na místě větší počet zraněných. Provoz na trati je přerušen. Drážní inspekce bude šetřit příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku," uvedl Drápal.

Na místo nehody míří i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Na místě je i karlovarský hejtman Petr Kubis. „Na místě zasahují všechny základní složky IZS, je zde více než sto záchranářů a přilétlo i několik záchranářských vrtulníků. Bohužel, potvrzeni jsou i dva mrtví nehody. Tímto bych chtěl vyjádřit rodinám obětí hlubokou soustrast," uvedl hejtman na svém facebookovém profilu.

Podle Českých drah, které dopravu na trati provozuji, se vlaky měly podle jízdního řádu křižovat ve stanici Pernink. Vlak z Karlových Varů má kapacitu 85 míst k sezení, vlak RegioShark, který jel do Karlových Varů, může vézt až 120 sedících pasažérů. Trať je typu D3, kdy je řízení dopravy řízení na lidském faktoru. České dráhy zřídily bezplatnou linku první psychologické intervence 800 100 064.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK / PČR / Jiří Svoboda, správa železniční dopravní cesty

Štítky nehoda, Pernink, vlaky, České dráhy, Karlovarský kraj, Nové Hamry, osobní vlak, Drážní inspekce, Karlovy Vary, Chemnitz, nemocnice, Plzeň, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Perninkem a Novými Hamry se čelně srazily osobní vlaky, na místě dva mrtví a 24 zraněných  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.