Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Motoristé pozor! V centru města se mění způsob platby za parkování

Pokud budete chtít zaparkovat v blízkosti náměstí Republiky nebo v historickém centru, musíte se připravit na změny. Už od pondělí bude nutné zadat SPZ, zaplatit budou moci řidiči přes mobilní aplikaci. Ti méně technicky zdatní mohou i nadále využít parkovací automaty. I tady bude nutné zadat registrační značku.

Už 29. června se v Plzni spustí nový způsob platby a kontroly parkovného v zóně A. Tedy v historickém centru a v okolí náměstí. Zde se nachází zhruba 330 parkovacích míst a dvacítka automatů. Nově budou moci šoféři parkovné uhradit přes telefon.

Velkou výhodou nového systému je to, že platba přes aplikaci umožní prodloužit si dobu parkovného odkudkoliv, aniž by si řidič musel fyzicky vyzvednout lístek z automatu. Využitím registračních značek se také sjednotí evidence uhrazených plateb a jejich kontrola,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Aplikaci najdete pod názvem ParkSimply Plzeň. V ní pak stačí zadat registrační značku, vybrat dobu parkování a zaplatit online.Aplikace je zdarma pro systém Android i iOS. „Při dalším použití se již registrační značka automaticky nabízí. Aplikace umožňuje uložení více registračních značek,“ zmiňuje výhody aplikace Tomáš Benedikt ze Správy informačních technologií města Plzně.

Kdo raději využívá platbu přes automat i ten musí počítat se změnou. Na automatech totiž nově najdou i klávesnici přes kterou musí zadat SPZ vozidla. Platba už proběhne jako vždy hotově nebo kartou. Registrační značku musí vyplnit každý, a to vzhledem k jednotné evidenci pro přehlednou kontrolu úhrady parkovného, do které se budou ukládat platby z aplikace, všechny úhrady z parkovacích automatů a zároveň vydané rezidentské karty.

Podobný systém už úspěšně funguje i v dalších městech. Plzeň tento pilotní provoz otestuje v zóně A. Pokud se osvědčí, mohl by se postupně rozšířit i na ostatní parkovací zóny. Pořízení nového systému vyšlo vedení města na 570 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky doprava, parkování, Plzeň, aplikace, automat, SPZ, platba, Náměstí republiky, Michal Vozobule, Android, iOS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karolína Picková

to je skvělý! bude se systém rozšiřovat i dál od historického centra tedy na všechny zóny?

Pátek, 26. června 2020, 11:36Odpovědět

Motoristé pozor! V centru města se mění způsob platby za parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.