Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Nová lávka u Kamenného rybníka má konstrukční vady, otevření se odkládá na neurčito

Na neurčito se odkládá otevření nové lávky pro pěší a cyklisty, kterou město buduje u Kamenného rybníka. Důvodem je složité technické řešení lávky i nutnost prověřit její stav. Při stavbě se totiž vyskytly technické nedostatky, které je třeba odstranit. Není jisté, zda je lávka v současné chvíli bezpečná.

Lávka překlene rozšiřovanou silnici I/27 vedoucí z Plzně na Třemošnou i železniční trať do Žatce. Je dlouhá téměř 130 metrů a umožní bezpečně přecházet od Kamenného rybníka směrem k arboretu Sofronka a k Seneckému rybníku.

„Původní plán počítal s otevřením lávky přes silnici I/27 v květnu letošního roku. Bohužel termín otevření se nyní posouvá na neurčito. Budovaná lávka je originální a technicky značně náročné inženýrské dílo. Po předepnutí lávky se provedla technická prohlídka, při ní jsme zjistili mírné nestandardní pohyby konstrukce a vlásečnicové trhliny. To se u takto složitého technického řešení nelze nikdy zcela vyloučit,“ vysvětlil vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

„Zhotovitel i projektant pracují na řešení vzniklé situace. Odbor investic zároveň zadal odborné posouzení stavu lávky nezávislé instituci – Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Cílem bude zjistit, zda je stavba bezpečná, nebo jestli na ní musí být před uvedením do užívání provedeny stavební úpravy,“ doplnil David Malán, vedoucí oddělení přípravy a realizace komunikací a mostů odboru investic.

V nejbližších dnech zajistí Odbor investic Magistrátu města Plzně kolem lávky pomocnou konstrukci, a to z preventivních bezpečnostních důvodů. O novém termínu zprovoznění lávky bude město včas informovat.

Důvodem stavby nové tři metry široké lávky, jež odstartovala ve druhém čtvrtletí roku 2019, bylo zvýšení bezpečnosti pěších i cyklistů. Ti přecházeli a přejížděli velmi frekventovanou komunikaci a následně i trať v místě, kde nebyl vyznačený železniční přejezd.

Výstavba lávky, včetně veřejného osvětlení podél cesty od zastávky železnice Plzeň – Bolevec směrem k lávce, přijde na zhruba 25 milionů korun. Město částku hradí ze svého rozpočtu. 

Ředitelství silnic a dálnic rozšiřuje současnou silnici I/27 na Žatec ze dvou na čtyři jízdní pruhy v délce zhruba 1,6 kilometru, a to od Třemošenského rybníka na Třemošnou. Rozšíření této značně frekventované komunikace má přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Náklady na rozšíření komunikace jsou ve výši více než čtvrt miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky lávka, silnice, stavba, Plzeň, železnice, lávka přes železnici, Kamenný rybník, investice, Žatec, Třemošná, Arboretum Sofronka, České vysoké učení technické v Praze, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka u Kamenného rybníka má konstrukční vady, otevření se odkládá na neurčito  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.