Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňané se mohou těšit na dalších pět nových klimatizovaných tramvají EVO2

Smlouvu na dodání dalších pěti tramvají typu EVO2 uzavřely dnes Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Tyto moderní středněkapacitní vozy budou do Plzně dodány do konce letošního roku. Nahradí nejstarší plzeňské nízkopodlažní tramvaje typu Astra. Cestující i řidiči se mohou těšit na nové plně klimatizované vozy, které slibují větší pohodlí i bezpečnost.

Na tramvaje EVO2 společnosti Krnovské opravny a strojírny uzavřely PMDP v listopadu 2017 rámcovou smlouvu, která počítá do roku 2022 s dodávkou až 16 vozů. Loni firma do Plzně dodala prvních devět tramvají, letos PMDP počítají s dalšími pěti vozy.

„Tyto zcela bezbariérové středněkapacitní tramvaje postupně nahrazují první generaci částečně nízkopodlažních tramvají typu Astra, oproti kterým nabídnou více míst k sezení i stání, více prostoru pro kočárky a cestující na vozíku, tišší provoz či například USB konektory pro dobíjení mobilních telefonů,“ popisuje Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a dodává: „Zejména v letních měsících navíc přispěje k pohodlí cestujících i automatická klimatizace.“

Koncepce tramvají EVO2 přispívá ke snížení provozních nákladů a je také šetrnější k traťovému svršku. Nové tramvaje, které mohou přepravovat až 170 cestujících, nasadí dopravní podnik zejména na linku 1.

„Prostorná, přehledná a klimatizovaná kabina řidiče zajišťuje optimální výhledové poměry vně vozidla. Obsluha má k dispozici dostatečný trakční výkon, který zabezpečuje dynamičnost jízdy tramvaje. V neposlední řadě je použit vnější a vnitřní kamerový systém, který zajišťuje řidiči reálný situační přehled. Pro omezení vandalismu jsou vnitřní kamery také napojeny na systém, který využívá městská policie,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP. 

Bezpečnost cestujících a obsluhy zajišťují pevnostními výpočty, které splňují normy Evropské unie. Odolnost proti nárazu byla u tohoto typu vozidel navíc ověřena unikátním crash testem.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky tramvaje, PMDP, Roman Zarzycký, nové tramvaje, dopravní podnik, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeň, Evropská unie, Jiří Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané se mohou těšit na dalších pět nových klimatizovaných tramvají EVO2  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.