Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Město Touškov vsadilo na sdílenou elektromobilitu. Vozidla využívají díky nové službě úředníci i občané

Na sdílenou elektromobilitu vsadila Kateřina Duchková, progresivně smýšlející starostka Města Touškov na Plzeňsku. Jako první město v kraji se spojilo se startupem Peoplecar, což je platforma sloužící pro sdílení elektromobilů v menších městech a obcích. Vozidla mohou využívat nejen zaměstnanci úřadů, ale i běžní obyvatelé ke svým soukromým cestám.

„Princip spočívá v tom, že obecní úřad využívá standardně vozidla pro své služební účely. V čase, kdy úřad vozidla nevyužívá, může jen nabídnout k dispozici občanům z dané obce. Jde o zefektivnění provozu každého vozidla. Zároveň to celé stavíme na elektromobilitě, šetříme životní prostředí a podporujeme osvětu elektromobility,“ říká Patrik Bureš, spoluzakladatel startupu Peoplecar. V Peoplecar jsou přesvědčeni o tom, že dává smysl, aby právě elektrická auta jezdila ve městech a obcích.

„Uživatel, který má zájem se s vozem svézt, což platí i pro zaměstnance dané obce, si stáhne naši mobilní aplikaci. Udělá registraci a následně si může vozidlo rezervovat v jednoduchém rezervačním systému. Přirovnal bych to ke službě booking.com, kdy si zarezervujete ubytování. Velmi jednoduše uděláte pár kliknutí, zvolíte si datum a čas užívání vozidla. Provoz je zcela bezklíčkový, vozidlo se odemyká přes mobil. Po ukončení jízdy se vozidlo vrací na původní místo, zapojí se do nabíječky a ukončí se zápůjčka,“ popsal stručně v Česku unikátní službu Patrik Bureš.

„Jsme jedni z prvních v republice, kdo službu využívá. Přistěhovalo se k nám větší množství nových obyvatel. Mají nové domy zatížené hypotékou, finančně je to pro ně náročné a k dispozici mají třeba jen jedno společné auto. Uvedu příklad, paní je na mateřské, manžel autem v práci a potřebuje si někam dojet do Plzně nebo odněkud vyzvednout dítě. A tato služba je pro ni řešením. To je jedna z cílových skupin,“ říká starostka Kateřina Duchková.

Službu dále mohou využívat aktivní senioři, pro které je někdy náročné hradit si z důchodu náročný provoz vlastního vozu, servis, pojištění atd. „Ve finále pak zjistí, že svůj automobil využívají jen velmi málo. Třeba jen dvakrát týdně jedou na nákup na dvě hodiny,“ uvedla starostka.

Veterány vyměnili za nové elektomobily

Ve Městě Touškov chystali obměnu vozového parku, protože jedno auto bylo z roku 2004 a další je staré 12 let. „Když sledujete provoz úřadu, tak zjistíte, že pondělí a středa jsou úřední dny, kdy zaměstnanci nikam nejezdí. Úřad vlastně potřebuje auto také jen na několik málo procent z celé pracovní doby. A pak tam stojí zbytečně. Hledali jsme nějaký nástroj, jak to využít. Věděli jsme, že je vypsán ze státního fondu životního prostředí dotační titul. Ten jsme chtěli využít na nákup elektromobilů. A využili bychom ho i v případě, že bychom kupovali jen jedno auto nebo dvě,“ uvedla Kateřina Duchková.

Starostce se zalíbila myšlenka, proč mít auta jen pro sebe, když by se mohla půjčit všem lidem, kteří je v obci potřebují. Následně se Město Touškov propojilo s Peoplecar a na nákup tří různých elektromobilů vyčerpalo dotaci. „Naši úředníci mají prioritu zarezervovat si auta pro svoji úřední potřebu. Když budou vozidla volná, občané to uvidí v aplikaci a mohou si jízdu zarezervovat,“ uvedla starostka.

„Auta jsou už v provozu od 30. září a služba běží naostro. To znamená, že lidé si mohou auta půjčovat za zaváděcí ceny, kdy se platí 100 korun za jednu hodinu. Měli jsme ze začátku trochu obavy, aby se lidí neostýchali a neměli strach si auto půjčit. A lidé chodí. Největší zájem je samozřejmě o výpůjčku ve večerních hodinách 19-22. Ale máme paní, která si půjčuje vůz i dopoledne, protože potřebuje pravidelně vyzvedávat něco v Plzni. Moc si tuto novou službu pochvaluje,“ uvedla pro Plzeňskou Drbnu starostka.

Zájemci využili k seznámení s vozy testovací akci

Aby se mohli občané se službou a s elektromobily seznámit, uspořádalo Město Touškov pro všechny zájemce dvoudenní testovací akci. „Lidé si stahovali aplikaci, přišlo jich kolem 100. Polovina z nich si chtěla vyzkoušet asistenční jízdu, protože předtím s elektromobilem nejezdili. Jsme příjemně překvapeni. Auta jsou ve skvělém stavu, není tam nepořádek, nikdo v nich nic nenechává,“ pochvaluje si Kateřina Duchková.

Od plzeňsého Autocentra Šmucler převzala starostka vozy Škoda Enyaq, Hyundai Kona a Citröen Berlingo. „Ty značky vychází od samotného začátku z potřeb úřadu i občanů. Někdo si potřebuje zajet nakoupit něco většího a objemnějšího do nákupního centra. Ideální je proto Citröen Berlingo, který je na hranici užitkového vozu. Buď můžete přepravit více osob nebo má velký zavazadlový prostor. Může se převézt třeba zakoupený nábytek. Hyundai Kona je zase rodinné auto, vejde se tam celá rodina, krásně se s ním jede. A pro manažerské potřeby úřadu je tady Škoda Enyaq,“ řekla starostka.

„Největší zájem je o Konu. Jeden rok to teď necháme být a pak se vyhodnotí, jak se vozidla využívala a jak to vychází finančně. A pak se rozhodneme, zda službu prodloužíme, nebo zda ji zastavíme. Vedle radnice, kde budou automobily parkovat, máme tři dobíjecí stanice. Každé vozidlo má svoji. Do budoucna plánujeme zřídit i veřejné dobíjení. Máme na to další prostor u radnice,“ dodala starostka Kateřina Duchková.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Helena Frintová

Štítky Město Touškov vsadilo na sdílenou elektromobilitu. Vozidla využívají díky nové službě úředníci i občané

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Touškov vsadilo na sdílenou elektromobilitu. Vozidla využívají díky nové službě úředníci i občané  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.