Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Na území Plzně bude příští rok zhruba stejně silničních staveb jako letos. Více ale omezí dopravu ve městě

Zhruba stejně silničních staveb jako v letošním roce bude příští rok v Plzni. Více ale omezí dopravu ve městě. Hlavními akcemi budou přestavba okružní křižovatky u Makra a křížení U Jána, dále rekonstrukce Rolnického náměstí, oprava Masarykovy ulice a silnice Lidická - Plaská a průtah Bílou Horou. Město, Plzeňský kraj a státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) investují ve městě stovky milionů korun.

Největší akcí asi za 250 milionů Kč bude rozšíření přetížené křižovatky u Makra, které zvýší její kapacitu na dálnici D5 a Německo. Letos tam ŘSD začne s přeložkami sítí. "Do srpna příštího roku by mělo být hotovo," uvedl náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar (STAN). Dopravní uzavírky budou podle něj až příští rok, po dobu pěti měsíců od dubna. Bude tam i etapa, kdy nepůjde přijet od dálnice, uvedl koordinátor staveb ve městě Václav Lacyk.

Další komplikovanou stavbou, která přinese velká omezení, budou úpravy křižovatky U Jána na silnici první třídy. Město s ŘSD tam doplní ve třech ze čtyř směrů přechody pro chodce a semafory, nedotkne se to pouze ulice U Prazdroje, nad níž je lávka. Křížení pěti širokých ulic mezi centrem města, areálem Prazdroje a hlavním vlakovým nádražím je velmi frekventované, chodci a cyklisté ho teď překonávají jen obtížně. "Chtěli by začít na jaře, ale jednání o přesném postupu prací zatím nebylo, takže ještě přesně nevíme, co a kdy bude zavřené a omezené," řekl Václav Lacyk. Stavba musí být hotová do podzimu příštího roku.

ŘSD dále opraví frekventovaný příjezd do krajského města od Žatce a Mostu, tedy hlavní tah I/27. Stavbaři vymění povrchy vozovek Lidické a Plaské ulice od vlakové zastávky Bolevec po křižovatku Karlovarská - Lidická, tedy na třech kilometrech. Už letos opravili opačný směr z centra, po němž budou příští rok jezdit auta po dobu opravy v obou směrech. "ŘSD chce začít v dubnu nebo v květnu, aby se to stihlo do konce prázdnin. Vychází to na čtyři až pět měsíců, je třeba začít včas," uvedl Lacyk.

U Makra se začne rozšiřovat kriticky přetížený kruhový objezd. Vznikne tam turbo okružní křižovatka řízená světly

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), krajská správa silnic (SÚS) a město začnou v listopadu S přestavbou jednoho z nejvíce přetížených dopravních uzlů v Plzni začne v listopadu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), krajská správa silnic (SÚS) a město...

Letos na konci listopadu začne rekonstrukce Rolnického náměstí v Lobzích, na niž čekají místní desetiletí. "Podle smlouvy musí být hotovo do konce srpna příštího roku. Zatím zhotovitel neřekl, kdy náměstí zavře," informoval Lacyk. Zřejmě to bude až po Novém roce. Stavba podle Lacyka způsobí větší dopravní omezení, protože Rolnické náměstí je na hlavní propojce Doubravky a Slovan, což jsou sídliště s celkem 60 000 obyvateli. Navíc tam jezdí autobusová linka 30, nejvytíženější v Plzni.

V červenci začne komplexní oprava Masarykovy ulice na Doubravce. "Nejdřív od Pietasu k Těšínské, pak až k Moravské ulici. A dál se budou dělat úpravy před obchodním domem Centrum a chodníky," řekl Lacyk. Další velkou akcí v režii kraje bude průtah zastavěnou částí Bílá Hora v délce 1,5 kilometru. "Zatím není termín, ale začnou hned po zimě. Je to na dvě stavební sezony," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Ředitelství silnic a dálnic Plzeňského kraje

Štítky dopravní stavby, silnice, oprava silnice, kruhová křižovatka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Plzně bude příští rok zhruba stejně silničních staveb jako letos. Více ale omezí dopravu ve městě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.