Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Ulice Kapitána Jaroše se dočká opravy vozovky i chodníků, dožívající jasany půjdou pryč

Ještě letos na podzim začne město s opravou ulice Kapitána Jaroše na Slovanech. Hotovo by mělo být na jaře příštího roku. Práce zahrnou opravu vozovky i přilehlých parkovacích míst. Pozornost zaměří dělníci i na chodníky. Na místě vznikne nová stromová alej javorů, která nahradí dožívají jasany. To se ale mnohým Plzeňanům vůbec nelíbí. Akce vyjde na 20,5 milionu korun.

„Díky přeuspořádání uličního prostoru zde budou nově vyznačena parkovací místa včetně dvou pro hendikepované osoby. Spolu s tím zde vznikne nová stromová alej javorů, která nahradí dožívající jasany a dřezovce, jejichž kořeny již prorůstají do kanalizace,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Lidem vadí pokácené stromy

„Vzrostlé stromy se nahradí novými. O ty se pak nikdo nebude starat a polovina jich uschne. Kdo nevěří, jděte se podívat k nedávno rekonstruované Domažlické ulici,“ postěžoval si například si Jaromír J. „Tou ulicí často chodím. Usychající stromy jsem tam neviděl. Potrubí kanalizace je možné přeložit, vzrostlý strom těžko. Ve státech, kde si stromů víc váží, už mají řešení, jak v podobných případech postupovat, aby stromy zůstaly. Tady si na to asi ještě budeme muset počkat,“ doplnil Jaroslav N.

Plán města na vysázení nových stromů se některým nelíbí a namítají, že do potřebné velikosti nikdy nedorostou. „V současnosti se sází už pouze takzvané kultivary. To jsou stromy s hustou ale malou korunou. Na projektech se to nádherné modeluje, třeba u kulturních center a obchoďáků. Zajděte se podívat na první takové vysazené stromy před 30 lety u bývalého Carefouru na Borských polích. Tam je najdete. 30 let staré, tři metry vysoké s korunou tři metry. Všude se teď sází jenom tyhle EURO STROMY . Je mě z toho na blití,“ reagoval Milan P.

„Proč u nás volíme samé pidistromky? To je velmi jednoduché. Rozsah kořenů je stejný jako rozsah koruny stromu. Kořeny stávajících stromů vedou až ke kanalizačním řadům pod vozovkou, ale také pod ploty až k domům v zahradách. Mezi kořeny vedou vodovodní řady a přípojky, kanalizační přípojky, rozvody plynu, rozvody elektřiny, optické kabely, telekomunikační kabely. To vše současné předpisy nepovolují,“ vysvětloval diskutujícím zastupitel Petr Náhlík (STAN).

Město nově vyznačí parkovací stání

V celé ulici včetně přiléhajícího konce Ruské ulice město nově vyznačí 37 parkovacích míst a dvě místa pro ZTP. Komunikace bude z obou stran lemovat stromová alej 60 červených javorů, na rabátkách mezi chodníkem a vozovkou bude na ploše 1150 metrů čtverečních nový trávník. V křížení s přiléhajícími komunikacemi bude nově zvýšená křižovatková plocha. Díky stavebním úpravám se majitelé domů také dočkají pohodlnějšího vjezdu na své pozemky.

„V letošním roce bude provedena I. etapa rekonstrukce v úseku od Slovanské k Ruské ulici. Přípravné práce budou zahájeny 4. října a nové povrchy dokončeny nejpozději do 20. prosince. Po zimní přestávce bude stavba pokračovat dalšími dvěma etapami od křížení s Ruskou po křížení s Kyjevskou a od křížení s Kyjevskou k Rychtaříkově ulici,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Ohodnoť článek

Foto Radka Žáková

Štítky dopravní stavba, oprava silnice, oprava komunikace, oprava chodníků, alej, Kapitána Jaroše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Kapitána Jaroše se dočká opravy vozovky i chodníků, dožívající jasany půjdou pryč  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.