Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Karkulka dopravních podniků po sedmi letech končí. O carsharing nebyl dostatečný zájem

Plzeňské městské dopravní podniky ke konci letošní roku ukončí službu sdílených automobilů Karkulka. Carsharing nenaplnil očekávání. Vozový park z větší části podniky prodají. Během sedmi let museli provozovatelé řešit časté poškození aut i tři vážné havárie.

Karkulky definitivně dojezdí k 31. prosinci 2024. „Přestože si naše Karkulka své uživatele našla, dlouhodobě jsme neviděli očekávaný nárůst uživatelů a rozvoj služby, což je hlavním důvodem jejího ukončení. Tímto krokem uzavíráme jednu kapitolu v oblasti udržitelné mobility a nadále se budeme soustředit na další inovace v oblasti veřejné dopravy,“ informoval generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Carsharing Karkulka spustily dopravní podniky v roce 2018. Za tu dobu se do služby registrovalo 1300 uživatelů. Za rok si v průměru půjčili auto 2500krát, což je zhruba sedm výpůjček denně. Celkově Karkulky najely přes 800 000 kilometrů.

„Průměrně jednou měsíčně docházelo k menšímu poškození vozů a od začátku provozu jsme museli řešit tři závažné havárie, které vedly k totální škodě na vozidle a následné nutnosti obměny,“ popisuje vedoucí střediska doprava v klidu Tomáš Holubář. Dále dodal, že vozový park Karkulky z vetší části prodají a jedno až dvě auta si nechají pro firemní účely.

V Plzni nadále funguje komerční carsharingová služba Autonapůl. „Budoucím klientům, kteří splní jednoduché podmínky, nabízíme registraci bez jinak povinné pětitisícové kauce. V těchto dnech jsme také rozšířili naši plzeňskou flotilu na pět aut a podle poptávky budeme přidávat další. Zároveň jsme přiblížili koncepci předávacích zón dosavadnímu nastavení u Karkulky. Oproti Karkulce, která provozovala auta pouze v Plzni, získají sdílníci po registraci do Autonapůl přístup ke zhruba stovce aut v celkem osmi krajských městech po celé republice,“ doplnil ředitel Autonapůl Michal Šimoník. Obecná poučka je, že sdílení auta je vhodné pro ty, kteří najezdí méně než 10 000 kilometrů ročně.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Plzeňské městské dopravní podniky

Štítky ilustrační

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karkulka dopravních podniků po sedmi letech končí. O carsharing nebyl dostatečný zájem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.