Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Od října rozšiřuje Plzeň zóny placeného stání v městských částech Roudná a Petrohrad

Zóna placeného stání se od 1. října rozšíří v plzeňské městské části Roudná a v oblasti Petrohrad na Slovanech. Nově budou do této zóny zahrnuty ulice Dělnická, Kleisslova, Pod Záhorskem a části ulic Lochotínská, Bolevecká a Pod Všemi svatými, na Slovanech pak část Plzenecké. Od září se v Plzni zdražovala sazba za parkovné. V centrálních zónách A a B se rozšířila doba placeného parkování i na sobotu.

Vedení města si od rozšíření placených zón parkování slibuje zajištění většího množství volných parkovacích stání především pro občany, kteří v daných lokalitách bydlí. Parkovné je možné uhradit v parkovacím automatu nebo prostřednictvím aplikace ParkSimply Plzeň a DoKapsy.

„Občané s trvalým pobytem si mohou zakoupit dlouhodobé oprávnění, tedy rezidentskou kartu za zvýhodněnou cenu, parkovací karty si mohou zakoupit i podnikatelé pro svá služební vozidla. Ostatní uživatelé zaplatí 10 korun za hodinu v pracovních dnech od 7 do 19 hodin,“ popsal Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Od 1. října se rozšíří také zóna Petrohrad o část ulice Plzenecká, která byla loni zrekonstruovaná. Jedná se o úsek mezi Slovanskou a Koterovskou ulicí. Sazba v zóně Petrohrad činí rovněž 10 korun za hodinu v pondělí až pátek od 7 do 19 hodin.

Parkované se v Plzni zdražovalo už v září

Od letošního září se v Plzni zdražilo parkování. Město v centrálních zónách A a B rozšířilo dobu placeného parkování i na sobotu, kdy se dosud parkovalo zdarma. V těchto zónách se navíc za parkování platí o hodinu déle, do 20:00. Změny platí i v dalších částech města, zdraží také rezidentské karty opravňující k dlouhodobému parkování obyvatel v místě jejich bydliště.

V zóně A platí tzv. progresivní sazba za první, druhou a třetí hodinu ve výši 40, 70 a 100 korun. Nově město zavedlo progresivní sazbu i v zóně B ve výši 30, 40 a 50 Kč za první, druhou a třetí hodinu. „Tyto změny reagují na větší atraktivitu městského centra a změněný životní styl a z toho vyplývající změněnou poptávku po parkování za poslední léta. Hlavním cílem cenové regulace je omezit dlouhodobé parkování návštěvníků v centru a zajistit volná parkovací stání pro návštěvníky i předplatitele," uvedl primátorův náměstek odpovědný za dopravu Aleš Tolar.

Podle informací ze zprávy o dopravě ve městě bylo na konci roku 2022 v Plzni 408 placených parkovacích míst v zóně A, zahrnující nejužší centrum města, a 644 míst v navazující zóně B. Celkem bylo ve městě 4973 zpoplatněných parkovacích stání. Od té doby se jejich počty výrazně zvýšily, protože se placené parkování rozšiřuje, ale hlavně v částech dále od centra města.

Další změnou od září je zrušení sazby za celodenní parkování v zónách D, Roudná a Petrohrad. Dosud bylo možné si tam koupit celodenní parkování za 60 korun. Kvůli vyšší obsazenosti těchto zón město celodenní parkování ruší a zůstává běžná sazba deset korun za hodinu. Platit se bude podle skutečné doby parkování. „Tato úprava má za cíl omezit celodenní stání v dotčených zónách a přesměrovat dojíždějící vozidla alespoň částečně na záchytná parkoviště," řekl Tolar.

Ceny rezidentských karet podraží

Cena rezidentských karet se od září zvýšila ze 700 na 1000 korun za rok a je stejná pro všechny zóny. Nově se zavádí progresivní ceny rezidentské karty pro druhé a každé další vozidlo registrované na jednoho majitele. Za první vůz zaplatí 1000 korun, za druhý 5000 a za třetí 10.000 Kč za rok. Změny reagují na inflaci a také zajistí větší míru regulace pro případ, že jeden člověk má více aut a chce je parkovat na veřejném pozemku.

Poslední změna se týká záchytného parkoviště P+G v Kotkově ulici. Na základě několikaměsíčních zkušeností s provozem placeného parkoviště se ode dneška ruší noční tarif, takže parkování v době 19:00 do 7:00 bude zdarma. Celodenní souvislé parkování v pracovní dny bude stát 50 Kč a cena tak bude stejná jako na parkovišti P+R na náměstí Emila Škody, kde je ale v ceně zahrnuta i celodenní jízdenka na MHD. V Kotkově ulici dosud platili řidiči maximálně 45 korun za den, noční parkování stálo maximálně 30 korun. Na tomto parkovišti lze koupit parkování i v hodinové sazbě.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky parkování, parkovné, zóna placeného parkování, Roudná, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od října rozšiřuje Plzeň zóny placeného stání v městských částech Roudná a Petrohrad  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.