Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Památkově chráněná nádražní budova z roku 1921 projde rekonstrukcí za 85 milionů korun. Práce začnou letos

Ještě letos začne Správa železnic (SŽ) s rekonstrukcí památkově chráněné nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Více než sto let starý novorenesanční objekt čeká celková obnova, zlepší se zázemí pro cestující, veřejně přístupné prostory budou bezbariérové. Jedná se o zakázku 85 milionů korun. Tato stanice je po hlavním nádražím druhou nejvytíženější ve městě.

Zahájení stavby se plánuje letos v prosinci, hotovo bude na začátku roku 2027. Práce budou probíhat za provozu budovy a budou rozděleny do tří etap. „Stavbaři provedou opravu střechy a fasády, výměnu oken a dveří a také úpravu veřejně přístupných prostor. Pro zajištění bezbariérového přístupu se vybuduje výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou nová veřejná WC. Nainstaluje se i moderní informační a orientační systém,“ informovala mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Stanici Plzeň-Jižní Předměstí tvořily v minulosti dvě budovy. Starší secesní objekt, který se nachází dál od centra, pochází z roku 1905 a dnes slouží zejména jako kulturní centrum Moving Station. Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí se otevřela pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem její výstavby byl narůstající počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací do okolních továren. Nyní ji čeká celková rekonstrukce.

Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší, secesní objekt z roku 1904, který stál na opačné straně ulice a následně sloužil jako odjezdová budova. Železniční dopravě dnes slouží pouze bývalá příjezdová budova. Do provozu byla stanice uvedena v roce 1904 jako Plzeň-Říšské předměstí. Zdroj: ČTK

Letos v lednu už Správa železnic zprovoznila po tříleté rekonstrukci za miliardu korun výpravní budovu hlavního plzeňského nádraží z roku 1907. Největší výpravní objekt na západě Čech, jímž denně projde až 20 000 lidí, má novou střechu, fasádu, interiéry včetně oken a dveří, zkvalitnily se služby pro cestující a má bezbariérový přístup. V horní hale funguje fastfoodový řetězec KFC, knihkupectví, kavárna a prodejna čerstvých potravin. V přízemí je pizzerie, prodejna tisku, rychlé občerstvení a v prostoru před nádražím městská policie, kadeřnictví a květinářství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Správa železnic

Štítky Jižní Předměstí, železniční stanice, rekonstrukce nádraží, historická budova, Správa železnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněná nádražní budova z roku 1921 projde rekonstrukcí za 85 milionů korun. Práce začnou letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.