Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Lišky vyrazily do akce. České dráhy nasadily regionální vlaky RegioFox do provozu v Plzeňském kraji

První moderní regionální vlaky RegioFox nasadily České dráhy do pravidelného provozu s cestujícími v Plzeňském kraji. Lišky, jak se dvoučlánkovým motorovým jednotkám říká, začaly jezdit na osobních vlacích na trati Plzeň – Žihle. Do začátku nového grafikonu v prosinci letošního roku by do Plzeňského kraje mělo být dodáno celkem 10 moderních RegioFoxů.

„Plzeňský kraj je dalším regionem, kde nasazujeme na vytížené neelektrifikované tratě moderní motorové jednotky, kterým se mezi železničáři neříká jinak než Lišky. Tyto moderní jednotky nabídnou vyšší komfort, spolehlivost a ekologičtější provoz, což výrazně zlepší kvalitu regionální dopravy v západních Čechách,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Podle jeho slov motorové Lišky doplní moderní regionální vozový park Českých drah v podobě 15 elektrických jednotek RegioPanter. Ty jezdí jako spěšné vlaky mezi Plzní a Karlovými Vary a také na trase Klatovy – Přeštice – Plzeň – Beroun. Dále cestující využívají motorové vlaky RegioShark, také od polského výrobce PESA.

„V Plzeňském kraji se dlouhodobě věnujeme budování systému kvalitní veřejné dopravy, kterou je třeba zajišťovat vozidly, která odpovídají potřebám 21. století. Jsem tomu velmi rád, že na základě smlouvy mezi dopravcem a Plzeňským krajem můžeme dnes mezi modrou flotilu nových autobusů a modrých kvalitních vlaků přivítat další přírůstek, kterým jsou nové moderní jednotky RegioFox v jednotném grafickém nátěru Plzeňského kraje,“ uvádí hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

České dráhy si od polské společnosti PESA objednaly celkem 106 RegioFoxů. Po jejich dodání od výrobce budou postupně nasazovány do provozu na tratích nejen v Plzeňském, ale také v Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji, v Kraji Vysočina a také v Praze. „Aktuálně jezdí devět RegioFoxů na Vysočině a dalších sedm je nasazeno na vlacích v objednávce Pardubického kraje. S vlakovými Liškami se setkávají také cestující ve Středočeském kraji, v Praze a také v Jihočeském kraji dočasně na trati mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi,“ doplnil Filip Medelský z tiskového odboru Českých drah.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky České dráhy, Lišky, regionální vlaky RegioFox, RegioFox, vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lišky vyrazily do akce. České dráhy nasadily regionální vlaky RegioFox do provozu v Plzeňském kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.