Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kamiony už v Plzni nezaparkují, podle radnice mají řidiči využít dálniční odpočívky

Ode dneška platí v Plzni zákaz stání nákladních vozů nad 12 tun. Podle měšta totiž mnozí řidiči zastavovali na povinné přestávky v ulicích západočeské metropole a zabírali tak parkovací stání osobním automobilům, překáželi v dopravě nebo dělali hluk a obtěžovali obyvatele blízkých domů. Kamionoví dopravci neúspěšně žádali o odklad nařízení. Argumentovali tím, že chybí odstavná parkoviště.

„Řidiči nákladních souprav využívají zejména o víkendech ulice města k parkování, přičemž převážná část patří řidičům dálkové dopravy, kteří v Plzni vykonávají zákonem dané povinné doby odpočinku. Tyto vozy zabírají veřejný prostor, jsou zdrojem hluku a nepořádku. Lidem vadí startování kamionů v obytných zónách ve 4:30 ráno i fakt, že kamiony obsazují volná parkovací místa. Toto chceme regulovat,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Proti nařízení se v únoru ohradili kamionoví dopravci. Podle nich je odstavných parkovišť málo a problém se tak přesune jinam. Na sjezdy a nájezdy na dálnici a do blízkých obcí na méně frekventovaných cestách.

Plzeň je kamionovou dopravou silně zatížena. Důvodem je průmyslový charakter města i samotná poloha a blízkost hranic s Německem. „Podle našich dat se tu každý pracovní den pohybuje téměř 7000 nákladních souprav a z toho zhruba tři čtvrtiny mají ve městě svůj zdroj nebo cíl. Největší koncentrace nákladní dopravy je přitom v oblasti Borských polí a Plzeňského Prazdroje. Co se týká odstavovaných kamionů o víkendech po městě, jde podle našich zjištění o více než 150 souprav rozptýlených po celé metropoli,“ vyčíslil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (ANO).

Město předpokládá, že se větší část těchto vozidel přesune na určená parkoviště, konkrétně na dálniční odpočívky. Těch je ale celorepublikově nedostatek a podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jich celkově chybí zhruba 1500. Na jejich navýšení aktuálně pracuje.

„Pro krátkodobé parkování zejména na Borských polí bude i dál sloužit parkoviště při Domažlické ulici, které však bude nově provozováno soukromým subjektem a bude vybaveno základními službami pro řidiče vozidel. Na ostatních úsecích místních komunikací, kde bylo dosud stání nákladních souprav umožněno nebo i jen tolerováno, bude tato možnost postupně utlumena,“ doplnil Tolar.

Názory Plzeňanů jsou rozporuplné

Město se s novinkou pochlubilo na sociálních sítích. V komentářích se ale objevuje spíše kritika. „To jste frajeři. A stát mám kde, když přijedu na víkend domů? Díky. Ono se vám to vrátí jak bumerang,“ vzkázal například Karel S. „A že by jim Plzeň postavila alespoň nějaké odstavné parkoviště? Povolit si na svém katastru spousty fabrik, to jo, ale udělat parkoviště pro kamiony, které do těch fabrik jezdí, to ne. Nebo to dát do podmínek těm fabrikám?  Prostě zase populistické gesto, které ods*rou řidiči kamionů. Ani pro svačinu si řidič do krámu nebude smět dojít,“ nešetřil ostrými slovy Hynek O. A podobně mluví i další. „Ale zadat do územního plánu podmínku k výstavbě haly/výrobny nutnost udělat X parkovacích míst pro kamiony je asi nad vaše chápání, že? Amatérismus nejvyšší úrovně,“ dodal Martin K.

Někteří také upozorňují, že výše zmíněné parkoviště na Domažlické není dostačující. „Všichni ale ví, že je toto parkoviště kapacitně nevyhovující," podotkl Václav K.

„Konečně dobrá zpráva. Doufám, že to bude aspoň městská policie i pokutovat,“ pochvaluje si na druhou stranu například Zdeněk C„Naprosto se zákazem souhlasím. Rozhodně nechci, aby město za svoje peníze stavělo parkoviště pro soukromé podnikatele. Pokud někdo chce podnikat, musí si zařídit podmínky pro svoje zaměstnance. Tak to funguje všude,“ dodal přispěvatel pod přezdívkou Anti-Ikaro.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky kamiony, zákaz parkování, ČR, správa, automobilová, Plzeň, vozy nad 12 tun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamiony už v Plzni nezaparkují, podle radnice mají řidiči využít dálniční odpočívky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.