Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

ŘSD vybírá zhotovitele obchvatu Plas za 1,2 miliardy, jeho součástí bude nejvyšší silniční most v zemi

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo soutěž na stavbu šestikilometrového obchvatu Plas na Plzeňsku, jeho součástí bude most, který povede 87 metrů nad hladinou řeky Střely. Jen jeho stavba vyjde na více než půl miliardy korun. Soutěž na stavbu přemostění běží v režimu Design&Build, kdy bude vítězný dodavatel projektovat i stavět. Stavba by mohla začít v polovině roku 2025. Most doplní vyhlídka s průhlednou podlahou i chodník.

„ŘSD zahájilo výběrové řízení na zhotovitele stavby ´I/27 Plasy, obchvat – most SO 201´. Jedná se o výstavbu nejvyššího silničního mostu v ČR o délce 469 metrů. Stavba je soutěžena v režimu Design & Build. Předpokládaná hodnota zakázky je 530,5 milionu korun. Na stavbu je vydáno stavební povolení,“ informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Stavba obchvatu se dělí na dva úseky. Přičemž nejnáročnější akcí bude jednoznačně stavba mostu nad údolím řeky Střely a železniční tratí č.160 spojující Plzeň a Žatec. Oblouk mostu bude mít rozpětí 180 metrů a v nejvyšším bodě bude dosahovat výšky 87 metrů.

„Protože se most bude nacházet v atraktivní lokalitě, počítá se na mostě také s chodníky a vyhlídkou na Plasy. Chodník bude tři metry široký a bude využit také jako cyklostezka. Od silnice bude oddělený svodidly. Vyhlídkové místo pak bude s průhlednou podlahou,“ doplnilo ŘSD.

Termín na podání nabídek je do 4. září letošního roku. Stavět by se mohlo začít už příští rok s termínem dokončení nejpozději v roce 2028. Most je prioritou. Jakmile se začne s jeho výstavbou, rozjede se i stavba navazujících silnic.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky obchvat Plas, stavba nejvyššího silničního mostu, nejvyšší most v ČR, I/27, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD vybírá zhotovitele obchvatu Plas za 1,2 miliardy, jeho součástí bude nejvyšší silniční most v zemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.