Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město na Plzeňsku začne jako první v republice půjčovat lidem elektroauta

Jako první v republice začne Touškov na severním Plzeňsku půjčovat obyvatelům služební elektrovozy městského úřadu. Hodinová výpůjčka vyjde na stovku. K objednání postačí aplikace do mobilu, která je ke stažení zdarma.

„Jedná se o pilotní projekt, kdy si registrovaní uživatelé prostřednictvím kalendáře a rezervačního systému přehledně v chytré aplikaci PEOPLECAR zamluví auto na potřebný den, čas a dobu,“ popsala novou službu starostka města Kateřina Duchková (Náš Touškov).

Vůbec poprvé si zájemci budou moci vůz vyzkoušet 1. července. K vyzvednutí bude na stálém místě s dobíjecí stanicí. Po dobu prvních tří měsíců bude auto k dispozici za stovku na hodinu.

„Smlouvu máme na jeden rok. Zatím plánujeme půjčovat jeden pětimístný a jeden sedmimístný vůz. Lidé by je mohli využívat například na cestu k lékaři a na nákupy. Cílíme na mladé i na seniory, kteří se tak nemusí starat o STK, pojištění, výměny dílů a kapalin a další. V případě vyššího zájmu flotilu rozšíříme," upřesnila starostka.

Podle vedení Plzeňského kraje je tento projekt jasnou známkou, že je západočeský region otevřený novým myšlenkám a inovacím. „Nejde jen o tu samotnou službu, ale jde i o to, abychom nějakým způsobem dokázali změnit myšlení lidí, že ne všechno musíme vlastnit. Že nemusíme mít všichni auto, ale že ho můžeme sdílet. Toto je myslím jeden z projektů, který může dokázat veřejnosti, že sharing jakýchkoli věcí je záležitost, která nás může posunout dopředu. Že dokáže být šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale především k naší peněžence,“ myslí si hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Za projektem stojí kromě města i start-up PeopleCar, který bude sdílení auta pro město zajišťovat. Mobilní aplikaci pak vyvinula firma ŠKODA X. Zájem o obdobnou službu už mají desítky měst. Například Tachov a Písek. Jen v Plzeňském kraji o ní jedná pět obcí a službu chtějí také společenství vlastníků bytů a developeři v místech, kde je málo parkovacích míst.

Ohodnoť článek

Foto Helena Frintová

Štítky elektromobilita, elektroauta, Touškov, sdílení aut, sharing, carsharing, PeopleCar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město na Plzeňsku začne jako první v republice půjčovat lidem elektroauta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.