Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Farmáři z Plzeňska opět vyjeli na hlavní tahy na protest proti agrární politice. Pomalou jízdou blokovali dopravu

Zhruba 25 traktorů vyjelo ve středu z Chválenic na hlavní tah I/20 ve směru na Plzeň. Farmáři pomalou jízdou protestovali proti evropské a národní agrární politice EU i ČR. Další dvě kolony zemědělských strojů vyjely v Plzeňském kraji z Třemošné u Plzně a z Číhaně u Klatov kolem 10:00. Kolona, která jela z Chválenic za asistence dopravní policie, neměla rozestupy mezi stroji. Na silnici první třídy I/20 směrem na Plzeň se za ní tvořila fronta aut. Traktory jely do Plzně do Částkovy a Koterovské ulice. Při zpáteční cestě pak zablokovaly výjezd od Olympie na silnici I/20 před Losinou. 

"Aby bylo vidět, že pořád přitahujeme šrouby. Přibližujeme se do centra města. Pokud budou další protestní akce, pojedeme asi ke krajskému úřadu," řekl šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma. Traktory s valníky i cisternami směřovaly ráno k obchodnímu centru Olympia, na Nepomuckou třídu, Slovanskou ulici, Částkovu, kolem obchodního centra Dvořák do Koterovské ulice a pak před desátou hodinou zpět k Olympii a na silnici I/20 na Losinou a Chválenice. 

"Pokud se opět nic nepohne, hovoří se o dalších protestech okolo dubnového veletrhu Techagro v Brně a další budou směřovat k termínu evropských voleb (začátek června)," řekl Šíma. Dále se zvažuje srpnová výstava Země živitelka v Českých Budějovicích.

Podle Šímy je největším problémem, že se zemědělcům stále slibuje a neplní se. "Tahle vláda slíbila, že zemědělcům ponechá to a to a to.... , ale ani jedno nesplnila, a tudíž zemědělcům dluží za dva roky víc než deset miliard. Ne z toho, co by zemědělci chtěli navíc, ale z toho, co slíbila a nesplnila," uvedl. V sumě přes deset miliard korun je podle Šímy zvýšená daň z nemovitosti pro zemědělství, která se podle něj neměla podle slibů zvedat, a úlevy na sociálním a zdravotním pojištění, které měly platit už od roku 2023. "Dále slíbili, že národní dotace nechají na pěti miliardách, ale sundali je na polovinu, což je za dva roky pět miliard korun," řekl.

Protestu se ve středu účastnili zástupci farem se stovkami až několika tisíci hektary. "Protest musí pomoci. Pokud nám nikdo nepomůže, tak to klekne. Střední podniky mají velký problém, protože peníze prostě chybí. Měli jsme je slíbené a počítali jsme s nimi," řekl předseda Maňovické zemědělské Pavel Raška. Odmítl časté názory politiků, že mají kvalitní traktory za dotace. "Máme je na úvěry a ty splácíme s úroky, ale bez moderní techniky nejsme schopni na polích fungovat, nemůžeme jezdit na strojích, které jsou neproduktivní, rozbíjejí se a nejsou ekologické," dodal.

"Obilí a řepka jsou dnes neprodejné. Cena pšenice je skoro o polovinu nižší, než bývala. Přitom ceny osiv, postřiků a hnojiv jsou v podstatě stejné co byly loni a předloni, kdy výrazně narostly," uvedl Raška.

"Pokud se bude letos opakovat finančně loňský rok, tak si myslím, že bychom to úplně zavřeli, určitě. Ceny plodin jsou hodně pod náklady a ještě se to horko těžko prodává. A živočišná výroba, kterou máme silnou, to neutáhne. Je tak nákladově na nule, stejně jako mléko," řekl Jaroslav Loukota, předseda AG - Produkt Šťáhlavy, které hospodaří na necelých 2000 hektarech. Firma dostává na dotacích téměř o čtyři miliony korun méně než v roce 2022 a rozdíl na výkupních cenách je proti běžnému průměru šest až sedm milionů korun.

"Vyjedeme z Třemošné kolem 10:00. Určitě pojede 30 traktorů, ale doufám, že jich bude víc," uvedl ještě před zahájením jízdy předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Pojedou po hlavních tazích do Zruče, pak do plzeňského Bolevce a odtud k obchodnímu centru Globus, kde se otočí na kruhovém objezdu a pojedou dolů a poté po Plaské v Plzni zpět do družstva v Třemošné.

Podle Bulína byla zvolena k protestům středa místo původního čtvrtka kvůli tomu, že ve čtvrtek zasedá v Bruselu evropská rada ministrů zemědělství, kde mají diskutovat o krizovém balíčku na podporu zemědělců a také o zamezení dovozu ruského a běloruského obilí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky protest zemědělců, zemědělská politika, kolona, protestní jízda, farmáři, jízda traktorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmáři z Plzeňska opět vyjeli na hlavní tahy na protest proti agrární politice. Pomalou jízdou blokovali dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.