Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stávka německých železničářů ovlivní dopravu v Česku, omezení se dotknou spojů z Prahy přes Plzeň do Mnichova

Strojvedoucí společnosti Deutsche Bahn zahájí ve čtvrtek 35hodinovou stávku. Jejich protest se opět dotkne i dopravy na našem území. České dráhy očekávají komplikace hlavně u mezistátních vlaků, které jezdí z Prahy přes Plzeň a Domažlice dál do Německa. Jaký bude přesný rozsah stávky ještě neumí tuzemský dopravce odhadnout.

„V Německu dojde k další stávce na železnici. Odborový svaz strojvedoucích GDL u dopravce Deutsche Bahn AG vyhlásil po téměř měsíci další stávku, která začne ve čtvrtek 7. března v 02:00 hod. ráno a bude trvat 35 hodin, skončí tedy v pátek 8. března v 13:00 hod. V tuto chvílí zjišťujeme informace o potenciálním rozsahu stávky,“ uvedl mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Podle jeho slov mohou cestujících očekávat podobná omezení jako v případě poslední stávky. „Zejména u vlaků EC Praha – Berlin – Hamburg / Kiel / Flensburg, linky Cheb – Marktredwitz a linky Bavorský expres z Prahy do Mnichova.  Dopady na provoz nočních vlaků očekáváme už v noci ze 6. na 7. března,“ dodal Medelský s tím, že bližší informace budou mít během středy.

Dopravce zároveň žádá cestující, aby sledovali aktuální informace na webových stránkách nebo v aplikaci Můj vlak. Kvůli stávce už dříve nejezdily vlaky EuroCity mezi Prahou, Plzní a Berlínem. Nevyjely ani regionální vlaky mezi Chebem a bavorským městem Marktredwitz.

Němečtí strojvůdci chtějí stávkou docílit zlepšení pracovních podmínek. Odbory chtějí snížit počet pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu. Také chtějí navýšení měsíční mzdy o 555 eur, což je zhruba 13 650 korun českých. Požadují taktéž jednorázovou kompenzaci 3000 eur, přes 73 000 Kč, kvůli inflaci. Dopravce zatím ustoupil a nabídl zkrácení pracovní doby o hodinu a navýšení mzdy o 13 procent. Podle Deutsche Bahn si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 000 až 56 000 eur, tedy až 1,42 milionu korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky železnice, doprava, železniční doprava, stávka strojvedoucích, Deutsche Bahn, Bavorský expres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka německých železničářů ovlivní dopravu v Česku, omezení se dotknou spojů z Prahy přes Plzeň do Mnichova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.