Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Minimální pohyb pendlerů i vozidel byl dopoledne na přechodech v Plzeňském kraji

Téměř bez provozu byl v sobotu druhý největší hraniční přechod v Plzeňském kraji ve Folmavě na Domažlicku. Během hodiny tam projelo asi 40 kamionů, české, polské a německé, hlavně z bavorské strany. Pendlerů je minimum, restaurace a penziony na druhé straně hranice jsou zavřené, českých pracovníků, kteří tam jezdili o víkendu, výrazně ubylo.

Folmava, kde ještě o víkendu před dvěma týdny nakupovaly cigarety a pohonné hmoty stovky Němců a nebylo kde zaparkovat, je dnes městečkem duchů. Vietnamci na tržnici mají zavřené všechny stánky i občerstvení, nefungují freeshopy, kasina, nehtová a kosmetická studia, zavřené jsou i domy s červenými srdci a lucernami. V provozu jsou sice všechny tři benzinové pumpy, tady si ale řidiči nemohou ani sednout a odpočinout. „Od rána 07:00 se tu stavělo pár lidí a dva pendleři. To jsme nezažili,“ řekla obsluha čerpací stanice MOL.

Během hodiny projely do Německa čtyři osobní vozy. "Jsem řidič kamionu v německé firmě, jedu do práce," uvedl jeden z nich. Policisté na výjezdu z ČR mu zkontrolovali doklady a dali formulář nazvaný knížka přeshraničního pracovníka s razítkem výjezdu s dnešním datem. Další žena, která jela do německé prádelny, se ptala, k čemu to je. Na české straně stála i německá hlídka, která jen monitorovala pohyb.

Na cestě z Německa byly také česko-německé hlídky. "Pokud pendler nebude mít razítko s výjezdem a bude se vracet z Německa po několika dnech práce, tak ho samozřejmě pustíme," uvedl policista. Řidičům kamionů kontrolovali pouze doklady. Celkem bylo na hranici deset českých policistů. Na přechodu se pohybovaly také dva vojenské vozy, vojáci zatím nemuseli pomáhat.

Zákaz cestování Čechů do ciziny platí od noci z neděle na pondělí, cizinci naopak nesmí do ČR. Pro přepravu zboží zůstaly hranice otevřené a lidé mohou jezdit do zahraničí za prací. V Plzeňském kraji mohou pendleři a kamiony využít ještě přechody Rozvadov, Železná Ruda a Všeruby. Podle starostů obcí u hranic se jejich občané, kteří nepracují v Německu, obávají pendlerů, kteří jsou v továrnách a službách denně ve styku s Němci. Místní tvrdí, že ve vztahu k vládním opatřením nedává smysl, že jsou přechody pro pendlery otevřené. Krizový štáb kraje požádal v pátek vládu, aby co nejdříve zastavila přejezdy pendlerů.

Bavorsko od půlnoci výrazně omezilo vycházení. Ven by měli lidé chodit jen tehdy, pokud k tomu budou mít pádný důvod.

"Na příjezdu do České republiky v pátek během policisté zkontrolovalli na fungujících hraničních přechodech v Plzeňském kraji přes 11 tisíc vozidel, vstup odepřeli 41 z nich. Z ČR naopak vyjelo na území kraje přes 4000 vozidel a 36 jsme odepřeli výjezd. Nejčastěji to bylo z toho důvodu, že lidé si chtěli nakoupit v SRN, vybrat z bankomatu či si vyřídit osobní záležitosti za hranicemi,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Největší fluktuace vozidel, převážně nákladní doprava, byla na Rozvadově. Místy se tam tvořily až pětikilometrové kolony.

Od soboty musí mít pendleři knížku přeshraničního pracovníka. Policisté ji na hranicích kontrolují a při vstupy i výstupu dávají razítka. Knížku si mohou stáhnout z internetových stránek nebo ji obdrží na hranicích. Důvodem je velký výskyt falešných potvrzení, které si někteří sehnali a jezdili tak do Německa, aniž tam oficiálně pracovali. Jezdili tak na časté nákupy, za známými i za prací načerno.

Policisté i nadále dohlížejí ve vnitrozemí, zda lidé dodržují daná nařízení Vlády ČR a na průběh veřejného života. „Během dne kolegové zaznamenali několik případů, kdy občané na veřejnosti nenosili roušky. Zatím je na nové nařízení upozornili a vyřešili domluvou, ale pokud by to lidé nerespektovali, budeme to řešit. Jde o zdraví nás všech,“ doplnila mluvčí policie Kornadová.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky vláda, koronavirus, pendleři, hranice, povolení, hygienici, zákaz, policie, Plzeňský kraj, Německo, Česko, okres Domažlice, kniha, Rozvadov, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minimální pohyb pendlerů i vozidel byl dopoledne na přechodech v Plzeňském kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.